Пожари на западу САД, градић Молден скоро уништен

Танјуг
Пожари на западу САД, градић Молден скоро уништен

СИЈЕТЛ - Шумски пожари, подстакнути јаким вјетром и високим температурама без преседана, неконтролисано су у уторак бијеснили широм америчког запада, укључујући у градићу Молдену у савезној америчкој држави Вашингтон.

Пожари представљају пријетњу и по заједнице у савезним државама Орегон и Калифорнија.

Ватрогасци и хитне службе трагали су у уторак за грађанима у Молдену, који је удаљен око 480 километара источно од Сијетла, дан након што је у ватреној олуји уништено 80 одсто домова у том градићу, као и ватрогасна станица, пошта, градска скупштина и библотека, преноси Ројтерс.

"Размјере ове катастрофе не могу се изразити ријечима", рекао је шериф округа Витман у Вашингтону Брет Мајерс.

Пожар који је уништио Молден избио је у недјељу, а подстакли су га ветрови јачине од око 64 километара на сат, навео је Мајерс за Ројтерс.

Званичници су ишли до врата до врата како би упозорили становништво да се евакуише, а ватра је захватила већи дио града за око само три сата.

"Кретала се невјероватно брзо", рекао је Мајерс.

Пожар је један од више десетина који су бијеснили у Вашингтону, Орегону и Калифорнији током викенда, када су Американци прослављали Празник рада.

Температуре у западном дијелу долине Сан Фернанда у Лос Анђелесу достигле су 49 степени Целзијуса, наводи Ројтерс.

Глас Америке додаје да је у Калифорнији хеликоптерима спасено још људи, након драматичног спасавања више од 200 особа током празничног викенда и одлуке да се искључи струја више од 170.000 становника да би се спријечило избијање нових пожара.

Из Националне шуме Сијера на безбједно је пребачено још 35 људи, саопштила је Национална гарда Калифорније.

Пожар, који је избио у петак у подручју Фрезна у централној Калифорнији, захватио је површину од 549 квадратних километара, а уништено је 45 кућа и 20 других грађевинских структура.

У Калифорнији је ове године већ запаљено рекордних 890.000 хектара земљишта, док тек почиње најгори дио сезоне пожара.

Више од 14.000 ватрогасаца покушава да угаси 25 пожара широм државе. Два од три највећа пламена у историји Калифорније горе у подручју Сан Франциска.

У јужном дијелу Калифорније пожари горе у окрузима Лос Анђелес, Сан Бернандино и Сан Дијего. Америчка служба за шуме у понедјељак је одлучила да затвори свих осам националних шума у региону, као и кампове широм Калифорније.

Септембар и октобар су обично најгори мјесеци због суве вегетације и снажног вјетра.

Претходни рекорд био је прије само двије године, када је у најсмртоноснијем пожару у историји Калифорније погинуло 85 особа.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом у недјељу је прогласио ванредно стање у неким окрузима због пожара.

У Орегону, неколико заједница је евакуисано, а први дан школе одложен док пожари пријете градовима, преносе локални медији. Око 100.000 људи остало је без струје због олујног невремена и пожара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана