Повучен производ са тржишта: Садржи канцерогену супстанцу

ГС
Повучен производ са тржишта: Садржи канцерогену супстанцу

БЕОГРАД - У прехрамбеном производу из Србије утврђен је висок ниво канцерогеног акриламида.

Како су потврдили у европском систему за брзо узбуњивање у промету храном, висок ниво акриламида утврђен је у чипсу с укусом паприке који је произведен у Србији, пише портал Даница.хр.

Анализа узорка обављена је на хрватској граници, а портал преноси да није ушао на хрватско тржиште и да је уништен. Земља пријаве је Хрватска, а обавјештење се тиче Хрватске и Србије.

Акриламид се, иначе, најчешће може наћи у хљебу, прженим кромпирима, чипсу, житарицама за доручак, кексу, крекерима, кафи... Како наводе у Хрватској агенцији за храну, процјењује се да присутност акриламида у храни може да повећа ризик од развоја рака у свим старосним групама. Прошле и ове године због присутности високих концентрација акриламида у три наврата је из продаје или с границе повучен кекс поријеклом из БиХ.

Шта је акриламид?

Акриламид је једињење које се налази и у храни и то не у свјежој, већ само може настати приликом обраде хране на температурама изнад 120 степени Целзијуса и при ниској влажности. Ово подразумијева пржење, печење у уљу или стандардно у рерни.

Мање шансе за појаву акриламида имају кување, парење и спремање хране у микроталасној пећници, пише инексал. Дуже вријеме и виша температура повећавају количину формираног акриламида. Акриламид је производ термичке обраде хране и чињеница је да га треба смањити.

Он се ствара и у домаћинству приликом пржења и печења хране, а има га у многим индустријским производима, па и у дуванском диму. Препорука је да би требало смањити његов унос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана