Повјереник: Инспекцијски надзор због списка из "Рибникара" још у току

Tanjug
Повјереник: Инспекцијски надзор због списка из "Рибникара" још у току

БЕОГРАД - Повјереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је данас да је инспекцијски надзор у случају начелника Полицијске управе Београд, који је на конференцији за штампу приказао списак потенцијалних жртава у Основној школи "Владислав Рибникар", још у току и није окончан.

"Инспекцијски надзор у конкретном случају је још увек у току и није окончан", истиче се у саопштењу поводом медијских тврдњи да је Повереник инспекцијским надзором у Министарству унутрашњих послова утврдио да начелник Градске управе МУП није прекршио Устав и закон, већ да су то учинили поједини медији. 

Како се прецизира у саопштењу, у Записнику о теренском инспекцијском надзору обављеном у МУП-у у јуну 2023. године констатовано је тада надзором утврђено стање, али како су овлашћена лица Повереника дошла до сазнања да је покренут поступак унутрашње контроле МУП-а поводом тог догађаја, одлучено је да се надзор настави до прибављања резултата те контроле.

 "По обављеном наведеном теренском инспекцијском надзору Повереник се у више наврата писаним путем обраћао МУП-у са захтевом да га Министарство обавијести да ли је поступак унутрашње контроле завршен и, уколико јесте, да се извештај о том поступку достави Поверенику, што до дана објављивања овог саопштења није учињено", истиче Повереник.

 Како се додаје, то значи "да су се у појединим медијима објавиле информације из надзора који још увек траје и из записника о надзору који није у коначном облику".

 "Како Повјереник у овом тренутку не располаже чињеницама утврђеним у поступку унутрашње контроле МУП-а, апелује на све, а посебно представнике средстава јавног информисања, да не објављују податке из записника чију коначну верзију Повереник још није сачинио и из ког разлога је није ни објавио", наглашава се у саопштењу. 
    Како се указује, објављивање делова недовршеног записника у вези са незавршеним надзором који је у току само може довести до стварања заблуде и погрешних закључака у јавности.

"Када буде окончан поступак надзора и сачињен коначан текст записника, Повјереник ће о свему благовремено обавестити јавност", пише у саопштењу

Овом приликом Повереник подсећа заинтересовану јавност на свој апел упућен медијима и надлежним органима у мају 2023. године да поштују право на приватност и право на заштиту податка о личности свих лица која су погођена трагичним догађајем у Основној школи "Владислав Рибникар", и да предузму све расположиве мјере како се овакве трагедије никада више не би поновиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана