Вучић, Пендаровски: Потврђени изузетни односи Београда и Скопља

Срна
Вучић, Пендаровски: Потврђени изузетни односи Београда и Скопља

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је данашња посјета предсједника Сјеверне Македоније Стеве Пендаровског Србији потврдила изузетне односе Београда и Скопља, те да вјерује да ће се ти односи и даље развијати.

Вучић је, након што је са Пендаровским обишао манастир Прохор Пчињски, рекао новинарима да Србија и Сјеверна Македонија имају 1,5 милијарди евра трговинске размјене годишње, да се ради на побољшању животног стандарда грађана обје земље, те да се сада разговара и о спајању кроз жељезнице.

Вучић је захвалио и патријарху српском Профирију на историјским одлукама које је Српска православна црква /СПЦ/ донијела на добробит два народа, те додао да Србија и Сјеверна Македонија више немају отворених питања.

"Ништа нам није потребно, само да сарађујемо више. Верујем да ћемо увек причати о важним стварима и јачати економску сарадњу и животни стандард. Немамо отворених питања и само треба да сарађујемо још боље", рекао је Вучић, који је честитао велики вјерски празник Илиндан грађанима у Србији, као и национални празник Илинден грађанима Сјеверне Македоније.

Вучића и Пендаровског су у манастиру дочекали владика врањски Пахомије и архимандрит Методије, који је игуман манастира. Пендаровски је положио вијенац код спомен-чесме у порти манастира.

Пендаровски је захвалио Вучићу за лично залагање да Сејверна Македонија може да слави свој државни празник у Прохору Пчињском, на територији Србије, гдје је настала савремена македонска држава.

"Некао остане тако и да ово буде добра традиција, да се не прекида ни црквено ни политички", рекао је Пендаровски.

У манастиру је одржана и заједничка литургија Српске и Македонске православне цркве у присуству вјерника.

Пендаровски је у радну посјету Србији дошао на дан када Сјеверна Македонија обиљежава Илиндан - Дан Републике, а у Прохору Пчињском одржано је прво засједање АСНОМ-а /Антифашистичког Собрања Народног ослобођења Македоније/, што се у тој земљи сматра почетком државотворности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана