Потврђен Споразум о ваздушном саобраћају Србије са БиХ и Црном Гором

Танјуг
Потврђен Споразум о ваздушном саобраћају Србије са БиХ и Црном Гором

БЕОГРАД - Скупштина Србије потврдила је више међународних споразума, међу којима Закон о потврђивању Споразума о преносу надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају између Савјета министара БиХ, Владе Србије и Владе Црне Горе.

Циљ овог споразума је да омогући безбједно обављање међународних летачких операција преко заједничких државних граница у интересу корисника ваздушног простора и њихових путника и да унаприједи односе у ваздушном саобраћају између земаља уговорних страна.

Међу циљевима је пружање услуга у ваздушном саобраћају у складу са прописима Јединственог европског неба, иако Србија, БиХ и Црна Гора још нису чланице ЕУ.

Закључивање овог споразума који се тиче преноса надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају /АТС/ не доводи у питање начело да свака земља има потпуни и искључиви суверенитет над ваздушним простором изнад своје територије, нити могућност државе да остварује надлежности у погледу безбједности и одбране сопственог ваздушног простора.

Пружалац услуга у ваздушној пловидби у Србији и Црној Гори је Контрола летења Србије и Црне Горе /СМАТСА/, а за БиХ Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ /БХАНСА/.

Усвојен је и Закон о потврђивању споразум са Русијом о сарадњи у борби против тероризма.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је раније да тај споразум јача и унапређује сарадњу у области борбе против тероризма, и то на свеобухватан начин путем размјене информација о терористичким групама, њиховим вођама и члановима, о њиховим финансијским средствима и начинима њиховог финансирања.

Скупштина је усвојила и законе о потврђивању споразума са Луксембургом о размјени и узајамној заштити тајних података, као и са Ираном у области заштите биља и биљног карантина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана