Потрошња неких антибиотика већа у Србији и до 10 пута због короне

Танјуг
Потрошња неких антибиотика већа у Србији и до 10 пута због короне

БЕОГРАД - Потрошња појединих антибиотика у Србији повећана је и до 10 пута због корона вируса, каже в. д. директора Републицког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевиц Шкодриц.

Она је у интевјуу са Курир рекла да је изузетно важно да се приликом прописивања лијекова из групе антибиотика прате протоколи, да се антибиотици не дају рутински, вец када је то неопходно, као и да се ови лијекови у апотекама издају само уз рецепт или специјалистицки извештај.

Навела је да је потрошња појединих антибиотика који се издају у апотекама у децембру 2020. увецана од пет до седам пута у односу на просецну мјесецну потрошњу у 2019.

Када је ријећ о ињекционим, односно инфузионим антибиотицима који се примјењују у болницама, потрошња појединих антибиотика је била већа од пет до 10 пута у односу на просјечну мјесечну потрошњу у 2019. години, наводи Радојевић Шкодрићева.

Она је рекла да новог америчког лијека "бамланивимаб" против ковид-19 Србија има за 5.800 пацијената, да је њихова набавка веома тешка, с обзиром на то да су ограницени капацитети производње.

"Чак и у држави производаца не користе се масовно, јер је производња антитела врло скупа", казала је Радојевић Шкодрићева и најавила да ће следеће испоруке тог лека бити у априлу и мају, као и да је Србија четврта земља у Европи, уз Немачку, Мађарску и Чешку, која има "бамланивимаб", а да је тај лијек важан за пацијенте који имају висок ризик да добију тежи облик ковид-19.

"Овим лечењем ризицних пацијената у раној фази спречава се хоспитализација и растерећују ковид болнице", каже в.д. директорка РФЗО.

Објаснила је да се тај лијек примјењује у првих 10 дана од појаве симптома, код старијих од 12 година и тежих од 40 килограма, једнократно као инфузија, код пацијената са благим и умјереним обликом болести, а који имају висок ризик да добију тежи облик и да се хоспитализују.

Најавила је да ће бити настваљено праћење препорука струке и у складу с тим набављаћемо све неопходне лијекове, чиме проширујемо и спектар средстава у борби против епидемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана