Потписан споразум о стратешком партнерству Србије и Мађарске

Срна
Foto: rtv.rs

БУДИМПЕШТА - Премијери Мађарске и Србије Виктор Орбан и Ана Брнабић потписали су данас у Будимпешти Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између двије земље.

Споразум, који ће створити институционалне оквире за даље унапређење односа Србије и Мађарске, као и реализацију заједничких пројеката у многим областима, потписан је након заједничке сједнице двије владе у Будимпешти.

Орбан је рекао да је потписао много споразума, али да је овај са Србијом о стратешкој сарадњи један од најважнијих.

"Ово је сигурна тачка за будућност обје земље. Односи Србије и Мађарске су достигли невиђен ниво, што је и лични допринос званичника, али и допринос наших народа који подржавају ову сарадњу", рекао је Орбан, који је истакао значај српске и мађарске мањине у двије земље.

Орбан је додао да је сада потпуно природно да Мађари и Срби остваре уску сарадњу и на пољу економије и политичком пољу, те да не може Србија бити заштићена без безбједности Мађарске и обратно.

"Очекујемо да се у мађарској привреди у врло кратком времену појаве српски инвеститори", рекао је Орбан, те подсјетио и на гасну конекцију између Србије и Мађарске.

Орбан је рекао да су се Мађарска и Србија сагласиле да обнове централну Европу, али да то није довољно, већ је морају и заштитити, гарантовати њену безбједност.

"У случају великог таласа миграција из Авганистана то може довести двије земље у веома тешку ситуацију. Ако станемо на пут тих миграција, бранимо и западноевропске земље. То је задатак који нам је историја одредила да одбранимо Европу, не први пут", рекао Орбан, који се поново заложио да Србија постане члан ЕУ.

Он је рекао да је било ријечи и о жељезничкој конекцији и обнови брзе пруге Будимпешта-Београд, да ће Мађарска трудити да у што краћем времену обезбиједи тај пројекат, те додао да ће и на граничним прелазима бити повећан капацитет за проток робе и људи, како би се смањила вишечасовна чекања.

Брнабићева је истакла да је овај споразум кулминација свега што су до сада радиле двије владе, те да о нивоу сарадње, поред стратешког партнерства, говори и чињеница да Србија ни са једном државом није имала овако велики број заједничких сједница двије владе, укупно шест до сада.

Она је захвалила на политичкој подршци Мађарске европским интеграцијама Србије, те додала да је Мађарска земља која се отворено и искрено залаже за проширење ЕУ и највећа је подршка путу Србије ка ЕУ.

"Док не стигнемо до те ЕУ, за мене је веома важан споразум о заједничком коришћењу наших амбасада и конзуларно-дипломатских представништава. Тамо где Србија нема амбасаде и представништва да буде присутна уз Мађарску и обрнуто. То говори о односима које имамо", рекла је Брнабићева.

Она је навела да је Мађарска трећи најважнији економски партнер Србије у ЕУ, иза Њемачке и Италије, а очекује да ће ускоро престићи Италију.

Брнабићева истиче да економска сарадња двије земље стално расте и да је није спријечила ни пандемија вируса корона, а очекује двије милијарде евра трговинске размјене у овој години.

Она је захвалила је све што је Орбан учинио за Србе у Мађарској и за Српску православну цркву и додала да српска заједница у Мађарској никада није имала бољу сарадњу и јачу подршку владе у Будимпешти.

Брнабићева је најавила да ће и Србија наставити да узвраћа истом мјером у посвећеном раду са Мађарима у Србији.

Потписан је и низ споразума о сарадњи између министарстава двије земље у области привреде, технологије, дипломатије, пољопривреде, унутрашњих послова, међу којима и Протокол о мјешовитим патролама дуж мађарско-српске границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана