Потписан Меморандум ЕУ и Србије о стратешким сировинама, ево шта доноси

Танјуг
Потписан Меморандум ЕУ и Србије о стратешким сировинама, ево шта доноси

БЕОГРАД - Меморандум о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима потписан је данас у Београду између Србије и ЕУ у присуству представника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца.

Меморандум о разумијевању о критичним сировинама између ЕУ и Србије, потписали су у Палати Србија министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић и потпредсједник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович.

Потписивању су присуствовали и амбасадори Италије Лука Гори, Њемачке Анке Конрад и САД Кристофер Хил, као и министри у Влади Србије. Потписано је и Писмо о намјерама о развоју ланца вриједности е-мобилности у Републици Србији, а потписала га је министарка привреде Адријана Месаровићх, предсједник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Рено-Басо, члан Извршног одбора KfW Group Гроуп Кристијане Лајбах, док су Писмо о намјерама потписали и директор Међународне развојне сарадње Cassa Depositi e Presti Паоло Ломбардо, извршни директор компаније Мерцедес-Бенз Ола Калениус и извршни директор компаније Рио Тинто Гроуп  Јакоб Стаусхолм. Такође Писмо о намјерама су потписали и извршни директор компаније “ EIT InnoEnergy ” Дијего Павиа, извршни директор компаније “ИноБат” - Мариан Бочек и генерални директор компаније ЕлевенЕс Немања Микач. У Београду се данас одржава Самит о критичним сировинама, а учествују и представници Европске банке за обнову и развој, KfW -а, Италијанске развојне банке, Мерцедес-Бенца и чланови Владе Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Србија по питању минералних сировина бити поуздан партнер ЕУ и Немачкој и да је земља поштовала и да ће увијек поштовати све правне процедуре.

Вучић је тако одговорио на питање да ли ЕУ може због односа које Србија има са Кином да се поузда у оно што је договорено по питању сировина, као и када је рухеч о другим металима.

-Ми смо потписали оквирни меморандум око сировина. Другачија је прича о никлу и много компликованија, пошто је то прљава технологија и тако даље. Али ми имамо нешто што ће бити много важније од никла и кобалта. Ми имамо молибден и калцит, то су материјали будућности и спремни смо о томе да разговарамо, са ким другим, него са ЕУ. Немамо ми проблем у односима са Народном Републиком Кином. Наши односи су врло добри и верујем да ће такви и остати - рекао је Вучић.

Казао је да је српска страна ово што је данас потписано обећала представницима Европске уније и нагласио да то није било питање ни новца, ни питање било чега другог, већ искључиво питање будућности Србије и питање  обећања.

-Када пружимо руку и када кажемо нешто некоме, а ја сам то рекао и канцелару Шолцу и Марошу Шефчовичу, да ћемо бити поуздан партнер Европској уније и Немачкој на овом путу, то је значило управо то што сам рекао. Да ли ми са Кинезима имамо добре односе? Да, имамо одличне односе, то нема везе са овим пројектом, овај пројект радимо са Европљанима и може свет цео да се окрене наопако, то се неће променити Србија је поуздан и сигуран партнер за свакога -поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да је поносан на оно што је данас започето у Србији, да то значи велику прекретницу и промјену, као и да се све ради транспарентно и да се ништа неће крити од људи.

Он је након потписивања меморандума у Палти Србија рекао да зна „које смо све потешкоће имали и пре потписивања уговора, а да је данас реч само о меморандуму и писму о намерама“.

-Ништа нисмо крили, радимо транспарентно и поносан сам на то. Поносим се пројектом. Дуг је пут до отварања рудника и ни у једном делу поступка нећемо тајити ниста од наших људи. Данас сте видели људе који су потписивали меморандуме, то је крем де ла крем привредне индустрије. Када видите најважније људе у компанијама јасно вам је да сте све из Европе довели у Србију - рекао је Вучић.

Истакао је да га данашњи дан испуњава надом за Србију.

-То за нас представља прекретницу и велику проимену, квантни скок у будућност - рекао је он.

 

Потпредсједник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович изјавио је да ће споразуми који су данас потписани додатно истаћи партнерство између ЕУ и Србије и истакао да ће они отворити врата највећим страним директним инвестицијама у историји Србије.

-Говоримо о историјском дану за Србију, као и за Европу - рекао је Шефчович након потписивања Меморандума, који је он потписао у име ЕУ. Истакао је да је потписивањем Меморандума и Србија и ЕУ већ доказују да већ живе у ери чисте технологије.

Он је честитао Вучићу и Србији на, како је рекао, иницијативи коју предводе по питању сировина, батерија и електричних возила, а захвалио је и немачком канцелару Олафу Шолцу на подршци у тој области и подсјетио на велики број европских компанија које су учествовале у потписивању споразума данас.

-Они су заиста „крем де ла крем“ онога што можете да добијете у Европи, а то су најбоље компаније, најодговорније фирме, које испуњавају обавезе социјалне корпоративне политике - поручио је Шефчович. Подсетио је да је ЕУ већ главни инвеститор и трговински партнер Србије и оцijенио је да ће након потписивања Меморандума и споразума још већи број европских компанија доћи да ради у Србији и да ће овдје створити високо квалитетне послове.

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да је разговарао са представницима Рио Тинта о пројекту “Јадар” и да је лично од предсједника компаније тражио залагање да компанија испоштује све еколошке стандарде при експлоатацији руде и навео је да је од њих добио гаранције да ће тако и бити.

Вархељи

Европски комесар за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи поздравио је данашње потписивање меморандума и поручио да је тај пројекат представља посвећеност обезбјеђивању раста и отварању радних мјеста у корист Србије.

Вархељи је на друштвеној мрежи Икс оцијенио да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, убрзава своје интеграције ка ЕУ кроз План раста за Западни Балкан.

-Поздрављам данашње потписивање Меморандума о разумијевању између ЕУ и Србије. Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, убрзава своје интеграције у ЕУ кроз План раста за Западни Балкан. Овај пројекат је посвећеност да се осигура да се раст и радна мјеста створе у корист Србије -навео је Вархељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана