Потписан комерцијални уговор за Београдски метро

Срна
Потписан комерцијални уговор за Београдски метро

БЕОГРАД - У Београду је потписан комерцијални уговор за израду студије изводљивости за изградњу београдског метроа дугог 60 километара, инвестиције вриједне шест милијарди евра, чија би изградња требало да почне крајем сљедеће године.

Овим уговором реализује се донација Владе Француске и започиње реализација највеће инфраструктурне инвестиције у овом дијелу Европе.

Уговор за израду пројектно-техничке документације за пројекат изградње београдског метроа потписали су представници града Београда, Јавног комуналног предузећа "Београдски метро" и француске компаније "Ежис".

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је, након што је присуствовала потписивању, да ће студија изводљивости бити готова за годину и по дана, када ће започети изградња београдског метроа дугог 60 километара, са 60 станица.

"Београдски метро један је од најзахтевнијих пројеката којем приступамо и не би био могућ да нема добрих односа Србије и Француске, захваљујући председницима Александру Вучићу и Емануелу Макрону. Овај пројекат захтева најбоље компаније и стабилну владу која ће га реализовати. Реч је о инвестицији значајној за даљи развој наше земље, јер криза ће проћи, а економија и инвестиције морају да иду напред", рекла је Михајловићева.

Потписивању су присуствовали и замјеник градоначелника Београда Горан Весићи, амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Весић је рекао да ће крајем сљедеће године започети изградња београдског метроа, пројекта од националног значаја, захваљујући сарадњи са Владом Србије.

"Нема руководеће гарнитуре која није обећавала метро, али ова власт ће га завршити", рекао је Весић.

Фалкони је истакао да је београдски метро примјер добре сарадње и снажних односа двије државе и рекао да ће Влада Француске наставити да пружа финансијску, техничку и политичку подршку Србији.

"За Француску ово је један од највећих и најважнијих пројеката које ћемо спровести након посјете предсједника Макрона Србији. Заједно, француски и српски експерти чиниће тим који ће реализовати ову инвестицију, уз огромну подршку Владе Србије и града Београда", рекао је Фалкони.

Генерални директор "Ежиса" Оливије Бовар рекао је да је ова компанија снажно посвећена успјешној реализацији пројекта и да ће дати све од себе да буде успјешно спроведен, на добробит грађана Београда и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана