Потомци спремни за пренос земних остатака Пупина у Србију

ГС
Потомци спремни за пренос земних остатака Пупина у Србију

БЕОГРАД - Потомци великог српског и свјетског научника Михајла Пупина спремни су да дају сагласност за пренос његових земних остатака из САД и сахрану у Србији јер би тако била испуњена Пупинова жеља, рекао је Пупинов рођак Драгомир Девић.

"Тим чином би Србија и Срби на најлепши начин испунили дуг према њему, светски признатом научнику, хуманисти и великом човеку који је одувек био поносан на своје порекло, народ и отаџбину. И моји рођаци у Швајцарској би без двоумљења дали сагласност на ову иницијативу, коју су поново покренули Срби из Њујорка јер знамо да је Пупин желио да почива у родној груди", рекао је Девић.

Идеја да се "Пупин врати у Србију" са приједлогом да земни остаци буду похрањени испред Храма Светог Саве на Врачару, одавно је зачета и има подршку и државе и Српске православне цркве, као и српског народа у САД и у Србији, пишу "Вечерње новости".

Владика Николај Велимировић оставио је писани траг и свједочење Пупинове кћерке Варваре да је Пупинова жеља била да његове кости након смрти буду пренесене у Србију, коју је јако волио.

Пупин је био велики патриота, помагао је бројне манастире по Србији , а сиромашним дјевојкама слао новац за мираз само да би се удавале и рађале "српску чељад", наводе "Новости". Он је у родном Идвору посљедњи пут био 1921. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана