Постигнут договор о млијеку, али не и о сунцокрету

Срна
Постигнут договор о млијеку, али не и о сунцокрету

БЕОГРАД - Представници пољопривредника у Србији изјавили су након вишечасовног састанка са премијером Србије Аном Брнабић да је постигнут договор о премијама за млијеко, али не и о откупној цијени сунцокрета, као и да се настављају и протести и преговори.

Они кажу да ће разговарати са ратарима који су блокирали саобраћај, да ће размотрити са њима опцију да оставе тракторе са стране како би саобраћај могао да тече, јавио је РТС.

Незадовољни пољопривредници, који протестују широм Србије, рекли су да је на састанку са Брнабићевом ријешено питање премија за млијеко за све квартале у висини од 15 динара, али да није постигнут договор о сунцокрету.

Јован Јовановић из Баваништа рекао је да су преговори били јако тешки и да су близу договора о цијени сунцокрета и да се нада даће то питање бити ријешено у наредном периоду.

“Блокаде саобраћаја неће престати овог тренутка, остаћемо на местима, али ћемо гледати да одобровољимо ратаре. Не желимо да мучимо народ, ратари ће бити поред путева, да ли ће бити затворени - договорићемо се”, рекао је Јовановић.

Мирослав Марковић из Суботице је рекао да ће се о субвенцијама и плавом дизелу тек разговарати и да се блокаде настављају.

Ратари су тражили да откупна цијена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укине акциза на гориво и ограничи трговинска маржа.

Влада Србије је првих дана протеста испунила дио захтјева, укинула забрану извоза уља и понудила да откупна цијена сунцокрета буде 535 евра по тони.

Пољопривредници данима протестују и блокирају саобраћајнице, те поручују да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра, неће имати чиме да плате сјетву и да ће, онда, сљедеће године хране бити још мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана