Постављене четири монтажне експозитуре Поштанске штедионице

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је Банка Поштанска штедионица током викенда поставила на простору централне Србије четири монтажне експозитуре у непосредној близини административних прелаза Јариње, Брњак, Кончуљ и Мердаре, како би својим клијентима са КиМ омогућила континуитет у исплатама новчане готовине, али и обезбједила што ближи приступ благајнама, банкоматима као и осталим банкарским услугама.

Како се наводи то је урађено јер су Срби, услИјед једностраних и противправних потеза Аљбина Куртија који је од 1. фебруара ове године забранио употребу динара и платни промет Републике Србије на Косову и Метохији, онемогућени да у својим матичним експозитурама на простору покрајине подижу своје плате, пензије, социјална и сва друга давања која им уплаћује држава Србија, а која су им неопходна за живот и рад.

Канцеларија подсећа и да је у протеклих мјесец дана, два пута Приштина забранила улаз динарске валуте на КиМ, због чега су Срби били приморани, да због несташице динара, путују чак и више стотина километара до најближих експозитура у централној Србији, троше значајна средства на пут, одсуствују са посла, али и да се суочавају са бројним другим проблемима.

“Ове монтажне експозитуре постављене су на најближим могућим локацијама од административних прелаза, с обзиром на то да је такво техничко решење у датим околностима било једино изводљиво. Новопостављене експозитуре Банке Поштанска штедионица, почевши од данас, биће на располагању грађанима сваког радног дана и суботом од 9 до 17 часова”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да клијенти Поштанске штедионице у новоформираним експозитурама могу да обаве све банкарске послове: исплате плата, пензија, социјалних новчаних помоћи и осталих примања, затим уплате на динарске и девизне рачуне, мењачке послове, овлашћења по рачуну, као и друге банкарске послове који се иначе редовно обављају у свим другим експозитурама Банке.

При томе ће у свакој монтажној експозитури, увијек бити на располагању по двоје запослених банкарских радника, а сваки објекат опремљен је и банкоматом Поштанске штедионице који је у функцији 24 часа, седам дана у недељи, за подизање средстава са динарских рачуна клијента.

Банка је као подршку грађанима послала и две мобилне експозитуре на точковима које ће у складу са потребама грађана бити доступне на овим локацијама.

Канцеларија наглашава да Срби који су погођени овим Куртијевим антисрпским мјерама, неће морати да путују до експозитура у Рашки, Новом Пазару, Куршумлији, Врању како би подигли своја примања, већ ће све своје принадлежности моћи да обаве у непосредној близини административних прелаза.

Постојеће експозитуре Банке Поштанска штедионица које се налазе на сјеверу Косова и Метохије остају активне.

То техничко решење је наравно само привременог карактера, све док се не успостави нормално функционисање платног промета у српским срединама на Косову и Метохији.

“Београд све време, одлучно инсистира и непрестано трага за проналажењем одрживог решења у вези са наставком функционисања платног промета Републике Србије на простору Косова и Метохије, како би се ургентно решио овај егзистенцијални проблем који погађа 100.000 Срба на КиМ”, навела је Канцеларија.

На КиМ је 1. фебруара на снагу ступила уредба према којој је једина валута за готовинско плаћање евро, што значи забрану динара.

Ова уредба довела је у питање егзистенцију и опстанак Срба на КиМ, пошто своја примања од државе Србије добијају у динарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана