Пошта Србије пустила у оптицај поштанску марку са ликом Николе Тесле

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Пошта Србије пустила је у оптицај емисију пригодних поштанских марака "Никола Тесла - блистави ум српског народа", посвећену нашем научнику, проналазачу, инжењеру и футуристи који је најпознатији по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

Промоција нове маркице одржана је данас у Музеју Николе Тесле, где је вршилац дужности директора ЈП "Пошта Србије" Зоран Ђорђевић подсетио да је Тесла један од највећих свјетских научника који је обиљежио једну еру и допринео томе да човечанство и свијет оду напред.

"Најмање што можемо да учинимо за таквог човека, који представља блистави српски ум, јесте да промовишемо поштанску марку са његовим ликом и тако оставимо траг будућим покољењима да знамо колико и на који начин ценимо Николу Теслу и све оно што је оставио српском народу, али и целом човечанству", рекао је Ðорђевић.

Навео је да ће "Пошта Србије" наставити да промовише оне који су томе допринијели, поготово оне који су наши сународници.

"Немамо чега да се стидимо. Данас смо овде због Николе Тесле, Милутина Миланковића, Михајла Пупина...имамо још њих који су допринели својим изумима, а Тесла је својим изумима свакако учинио да Србија буде препознатљива и позната у свету", рекао је Ђорђевић.

Захвалио је Музеју Николе Тесле који чува све оно што је Тесла чинио и додао да велико интересовање страних туриста да посЈете тај музеј говори о томе колико је Тесла био важан за цијело човјечанство.

"Размишљали смо како да назовемо ову поштанску марку, а да не погрешимо, да се не понављамо и да не будемо превише скромни. Ако кажемо да је Тесла блистави ум српског народа, сигурно нисмо погрешили и зато смо се одлучили за тај наслов", додао је Ђорђевић.

Вршилац дужности директора Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић рекла је да је тај музеј јединствено мјесто у свијету које, истакла је, годишње посети 150.000 људи.

Навела је да је Тесла најзначајнији српски научник свих времена који је својим изумима задужио човечанство и захвалила Ђорђевићу на заједничкој иницијативи и сарадњи која је уродила плодом.

"У овај музеј долазе људи из читавог света. Филм којим почиње тура титловали смо на чак 11 светских језика што говори у прилог томе колико људи из целог света хрли у наш музеј у Београду, а на овај начин марка и писмо са ликом Тесле путоваће читавим светом", рекла је Јевтић.

Повод за објављивање поштанских марака израђених у част Николе Тесле је 70 година од оснивања Музеја Николе Тесле у којем се чува целокупна заоставштина чувеног научника који је "осветлио" свет и дао пресудан допринос цивилизацијском помаку познатом као Друга индустријска револуција.

Такође, на овај начин обележено је и 130 година од када је Тесла посетио Београд и одликован орденом Светог Саве ИИ степена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана