Посљедње поруке Синиши Павићу: Отишао је највећи

Танјуг
Посљедње поруке Синиши Павићу: Отишао је највећи

БЕОГРАД  - Од чувеног сценаристе Синише Павића, који је преминуо данас у 92. години, на друштвеним мрежама се опраштају бројни поштовaоци, а филмски сценариста Димитрије Војнов оцијенио је да је отишао највећи.

Војнов је на Фејсбуку поставио опширан текст о Павићу, у којем је, између осталог, нагласио да нас је „напустио несумњиви патријарх српске сценаристике“.

Према његовим ријечима, Павић је „иза себе оставио много значајних дјела у разним жанровима, за којег се не може оспорити да је далеко најзначајнији југословенски телевизијски сценариста по опусу и дометима, а о трајној вриједности да не говоримо“.

- Павић је човјек који је прије свега статус сценаристе заиста довео до оног нивоа који имају холивудски великани, какав нико није имао прије њега, нико није имао упоредо са њим, а ако је добро научио лекције можда ће неко имати послије, навео је Војнов.

Истичући да му треба захвалити „што је успио да дигне посао сценаристе на ниво озбиљног бизниса“, Војнов је написао и да је Павић „успио да у креативном смислу дигне статус сценаристе на висок ниво“.

- Павићева писана ријеч се морала озбиљно схватати и уважавати доста рано, а нема сумње да то није било лако у конкуренцији разних прозних писаца, сатиричара, других сценариста и у амбијенту моћних редитељских и уредничких личности, поручио је Војнов.

Према његовим ријечима, Павић је био човјек који је „и као судија и као писац развио дар да веома животно, логично, увјерљиво објасни чињенично стање у некој ситуацији и да га вербализује“.

Телевизијски редитељ и уредник у играном програму Радио-телевизије Србије Марко Новаковић написао је да је „легендарни сценариста, неотуђиви дио историје телевизије Београд и Радио-телевизије Србије отишао у вјечност“.

Писац монографије „Синиша Павић с.р.“ (2009), Жарко Јокановић је на Фејсбуку навео да је отишао његов „најбољи пријатељ, велики Синиша Павић, најзначајнији и најплодотворнији српски сценариста“.

Јокановић је оцијенио да ће Павићево име „заувијек златним словима бити уклесано у историју српске културе, јер је његово дјело свевремено, бесмртно и непревазиђено“.

- Његове серије и филмови остаће вјечно свједочанство о једном времену и о људским карактерима, које је он сликао најживописнијим бојама, напоменуо је Јокановић.

Према његовим ријечима, „љепота и дубина онога што је написао заувијек ће бити темељ умјетности којом се бавио“, а вјечно ће живјети „преко 80.000 страна текста, ручно исписаног на карираном папиру и преточеног у култне серије и филмове“.

Професор сценографије на Факултету савремених умјетности у Београду Стеван Алексић је нагласио да је Павић „био маестро портретиста нашег менталитета“.

- Нико није боље зашао у структуру човјека ових простора, од њега - горостаса писане ријечи, коју су врхунски глумци умјели на највјеродостојнији начин казивати пред камерама, тако да остане за вјечност, за све нараштаје, написао је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана