Посланици скупштине Србије изгласали увођење новчаних казни за кршење мјера

Срна
Посланици скупштине Србије изгласали увођење новчаних казни за кршење мјера

БЕОГРАД - Посланици Народне скупштине Србије усвојили су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести који предвиђа новчане мјере за кршење противепидемијских мјера.

За физичка лица предвиђена је казна од 5.000 динара /око 42 евра/ ако се не придржавају мјера личне заштите од инфекције вирусом корона, а надзор над примјеном мјера, поред Санитарне инспекције, вршиће и локална самоуправа путем Комуналне полиције.

Казна у износу од 30.000 динара /око 256 евра/ предвиђена је ако лице одговорно за примјену личне заштите од инфекције не обезбиједи непосредну примјену тих мјера, преноси РТС.

Новчаном казном од 300.000 динара /око 2.564 евра/ биће кажњено правно лице ако не предузме радње и активности ради примјене мјера личне заштите од инфекције и ако не одреди лице одговорно за непосредну примјену тих мјера.

Са 150.000 динара /око 1282 евра/ биће кажњен за тај прекршај предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара /око 427 евра/.

Измјенама закона даје се овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу министар може наредити мјере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Влада Србије моћи ће да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, одлучи о отварању објеката за карантин, о лијечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени и образовати Кризни штаб.

Посланици Скупштине Србије одлучили су да постоје оправдани разлози за ступање на снагу у року краћем од осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Скупштина Србије је раније данас усвојила и ребаланс буџета за 2020. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана