Поскупјела кафа, ово је разлог

Танјуг
Поскупјела кафа, ово је разлог

БЕОГРАД- Кафа у продавницама у Србији је поскупјела а како наводе београдски медији поскупљење се креће од 30 до 55 динара (од 50 до 90 фенинга)  на сто грама кафе, док произвођачи истичу да послују у окружењу високих цијена сировина и услуга које важе на светским берзама.

У Атлантик групи, највећем произвођачу кафе у Србији наводе да су високе цијене узроковане слабијом бербом кафе, логистичким проблемима с пристизањем бродова, малом расположивошћу кафе на споту, те инволвираношћу фондова на берзама.

Код "арабике" је због логистичких проблема доставе кафе из Бразила каснила испорука кафе од краја 2023, фондови су краткорочно искористили мањак кафе у земљама конзумената и подигли ниво берзе, а тиме и цијену арабике на висок ниво, речено је Танјугу у овој компанији.

Што се "робусте" тиче, додају да ове године постоји и изазов недовољне расположивости и то због неповољних временских услова, у земљама порекла, јер је због временских прилика подбацила берба у Вијетнаму и Индонезији, земљама одакле стиже највише ове врсте кафе.

Проблем високе цијене, како наводе, настаје и због изазова у транспорту, који се огледају у нападима на транзитне бродове, као и продуженом времену транзита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана