Порука Епархије Србима на КиМ: Оно што се на неправди гради неизбјежно се урушава

Танјуг
Порука Епархије Србима на КиМ: Оно што се на неправди гради неизбјежно се урушава

ГРАЧАНИЦА - Епархија рашко-призренска Српске православне цркве (СПЦ) апеловала је данас на српски народ на Косову и Метохији да у крајње тешкој ситуацији, у којој је изложен отвореној репресији Приштине, покаже достојанство, храброст, снагу, народно јединство и трпљење.

-Не смијемо да допустимо да будемо застрашени, јер свако насиље долази из страха и несигурности, сваки страх и брига из недостатка вјере у Бога. Оно што се на неправди гради неизбјежно прије или касније се урушава, и то вриједи за све оне моћнике овога свијета који злоупотребљавају силу и власт против оних који нису заштићени - истиче Епархија у саопштењу.

Из Епархије поручују да, суочавајући се са крајње тешком ситуацијом за српски народ на Косову и Метохији, осјећа пастирску обавезу и потребу да охрабри вјерни народ који је сваким даном све више изложен отвореној репресији косовских власти, као никада до сада од завршетка оружаног сукоба 1999. године.

Истиче се да се институционални терор Приштине спроводи на разне начине, притворно пред свијетом под видом тобожњег поштовања закона, а заправо са циљем да се српски народ подстакне на исељавање и напуштање простора на којима вековима живи. Епархија указује да се свакодневна груба манифестација полицијске силе, претреси, хапшења, неосновани притвори, пријетње, онемогућавања примања пензија и социјалних доприноса, уз грубо толерисање наметнутих албанских општинских власти на сјеверу КиМ које немају легитимитет већине грађана, користе као средство присиле и против српског народа коме се онемогућава нормалан живот, основна права и слободе.

Наводи се да су се мијењале многе власти на КиМ, али да је „са народом била и остала његова Црква као ткиво које све нас заједно обједињује“.

-Зато у свим овим тешкоћама позивамо наш народ да уз своју Цркву, као вјерна дјеца Светог Саве, Светог Кнеза Лазара, бројних светитеља који су просијали и живјели на Косову и Метохији очувамо и сачувамо присебност, мир и чврсто повјерење у Бога да нас неће оставити - наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана