Портпарол Стејт департмента: Приштина довела у опасност подршку САД

Танјуг
Портпарол Стејт департмента: Приштина довела у опасност подршку САД

ВАШИНГТОН - Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је, поводом затварања објеката Поште Србије на сјеверу Косово и Метохије, да су САД забринуте због континуираних некоординисаних одлука Приштине и позвао владу привремених институција да се врати конструктивном ангажману са међународним партнерима.

Милер је, на питање колико црвених линија на сјеверу КиМ премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти може наставити да прелази без икаквих посљедица, рекао да неће да спекулише о будућим акцијама, али је истакао забринутост САД због некоординисаних одлука Приштине. 

"Вјерујемо да су довели у опасност могућности које смо помогли Косову да створи", рекао је синоћ портпарол Стеј департмента.

Он је додао да САД охрабрује владу привремених приштинских институција "да се врати блиском и конструктивном ангажману са Сједињеним Државама, ЕУ, НАТО-ом и другим блиским међународним партнерима".

Милер је рекао да је та порука јасно пренијета влади привремених институција самоуправе у Приштини.    

Тзв. косовска полиција ухапсила је 3. августа петорицу Срба из Косовског Поморавља због наводних ратних злочина, а само два дана касније упала је у девет објеката Поште Србије на сјеверу КиМ и затворила их. 

Приштина је најавила и једнострано отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици, чему се Срби противе истичући да то угрожава њихову безбједност.

Привремене институције у Приштини су овим противправним потезима додатно отежале положај Срба на КиМ, након што су од 1. фебруара забраниле употребу динара на КиМ, а у мају затвориле филијале Поштанске штедионице у покрајини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана