Поповић: Промјене устава доносе независније судство

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - Министарка правде Маја Поповић сматра да на рефендуму у недјељу треба гласати "за" јер се промјеном Устава доприноси јачању владавине права, независнијем судству, самосталнијем јавном тужилаштву што би грађанима, између осталог, омогућило брже и јефтиније остваривање права пред судовима.

Министарка у ауторском тексту за Вечерње новости објашњава да се промјени Устава Србије приступило ради отклањања недостатака у судству и тужилаштву. Према њеној оцјени владавина права као примарни циљ ових промена, постиже се повећањем независности судија и самосталности јавних тужилаца али и обезбјеђивањем њихове веће непристрасности, стручности, одговорности и ефикасности. " Еманација судства, као независне гране власти, постиже се промјеном механизма за предлагање и избор судија и предсједника судова, које према новом рјешењу бира Високи савјет судства.

Независност овог тијела, које чине представници струке, гарантована је начином избора његових чланова", наводи министарка. Када је реч о сталности судијске функције, као једне од компоненти независности судија, она се, сматра министарка Поповић, обезбјеђује укидањем пробног мандата, прецизирањем услова под којима судија може бити трајно премјештен или привремено упућен у други суд, као и конституционализацијом разлога за престанак судијске функције. Наводи да се јачање самосталности и одговорности јавног тужилаштва и јавних тужилаца остварује промјеном начина њиховог избора и избора чланова Високог савета тужилашта, те јачањем његових капацитета и проширивањем надлежности.

 

Тиме што ће убудуће главне јавне тужиоце и јавне тужиоце бирати Високи савЈет тужилаштва, успостављен умЈесто Државног вијећа тужилаштва, према оцјени министарке правде, знатно се слаби утицај политичких власти на јавно тужилаштво. Сталност јавно   тужилачке функције, наставља она, биће обезбјеђена и укидањем трогодишњег пробног мандата. Министарка још једном наглашава да промјене Устава нису везане са промјеном преамбуле и Аутономна покрајина Косово и Метохија остаје њен саставни део, као ни са радом компаније Рио Тинто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана