Поповић: 18. септембра ће се знати које земље ће располагати вакцином

Г.С.
Поповић: 18. септембра ће се знати које земље ће располагати вакцином

БЕОГРАД - Предсједник Удружења за јавно здравље Србије Драгослав Поповић изјавио је да тренутно не постоји ниједна вакцина против вируса корона која је спремна за комерцијалну дистрибуцију, те да ће 18. септембра бити познате земље и количине којим располажу.

 

Поповић је рекао да основана заједничка Свјетска здравствена "Гави-Гејтс фондација" има задатак да обезбиједи набавку квалитетних и безбједних вакцина за све земље, као и да помогне сиромашним државама.

"Србија је послала писмо о намерама и 15. септембра се потписује финални папир, а већ 18. септембра у Копенхагену ће се знати које земље и којим количинама вакцина ће моћи да располажу", рекао је Поповић за телевизију Н1.

Говорећи о руској вакцини против вируса корона, Поповић, који је консултант Уницефа и Свјетске банке, рекао је да све информације показују да је ријеч о доброј вакцини.

"Али, она једноставно нема `пасош` да би могла да буде дистрибуирана у друге земље света", напоменуо је Поповић.

Он је навео да би прихватио да се на њему тестира кинеска вакцина јер, како је указао, није ријеч о експерименту, већ о вакцини која је прошла четири од пет фаза испитивања.

Поповић је нагласио да у Србију може да уђе само добра вакцина која има и безбједност и квалитет.

Он је напоменуо да су многе државе кренуле у развијање вакцине, те да је то огроман изазов за индустрију и развојне институте.

"Никад се није десило да је задатак да се развије потпуно нова вакцина и да се направи у толиком броју доза да се покрије цели свет", истиче Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана