Поплаве у Србији: Евакуисано 85 особа, ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа

Срна
Поплаве у Србији: Евакуисано 85 особа, ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа

БЕОГРАД - Евакуисано је 85 особа из објеката који су поплављени изливанјем бујичних потока у мјестима на југу Србије, а ванредна ситуација проглашена је у 12 локалних самоуправа.

У заједничкој акцији припадника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије и специјалистичких тимова са спасаванје и рад на води евакуисане су 32 особе из Долјевца, двије из Лесковца, шест особа из Бојника, осам из Бујановца, четири из Златокопа код Вранја, три из Пирота, 28 из Беле Паланке и по једна из Димитровграда и из Донје Трнаве код Ниша.

Ванредна ситуација проглашена је на подручју Ниша и Лесковца, на цијелом подручју општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Медвеђа, Владичин и Гаџин Хан, Куршумлија, а због обилних сњежних падавина за шест мјесних заједница у Пријепољу, саопштено је из МУП-а Србије.

На подручју Нишавског округа ситуација је стабилна и сви су се водотокови другог реда вратили у корита, док у сливу Јужне Мораве, на подручју Ниша, Алексинца и Ражња и даље има плављења пољопривредног земљишта.

Припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води данас су у Пчињском округу у мјесту Златокоп евакуисали људе и домаће животиње из поплављених домаћинстава, док су припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Врања и даље на терену.

У Топличком округу током поподнева припадници Ватрогасно-спасилачке јединице (ВСЈ) Прокупље вршили су 11 црпљења воде на подручју општина Житорађе у селима Бадњевац, Држановац, Бадњевац, Јасенице и Доње Црнатово.

На територији Јабланичког округа ситуација је стабилна, а припадници ВСЈ Лесковац су током дана вршили осам црпљења воде у том граду.

У Пиротском округу припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води извршили су евакуацију 20 особа, од тога једне труднице, као и неколико грла ситне стоке из поплављеног подручја на ушћу Моркањске и ријеке Нишаве.

Стање на осталој територији Пиротског округа је стабилно, а водотоци су у опадању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана