Поплаве у неколико мјеста у Србији , двије особе повријеђене

Танјуг, РТС
Поплаве у неколико мјеста у Србији , двије особе повријеђене

БЕОГРАД- Обилне падавине узроковале су поплаве у неколико диjeловa Србије. Припадници Министарства унутрашњих послова нтервенисали су у више мјеста, а евакуисане су три особе. Двије особе су повријеђене током невремена у Новом Саду, а у Коцељеви је дошло до плављења десетак кућа. МУП је саопштио да тренутно нема угрожених.

У невремену које је захватило Нови Сад поплављене су броје улице, а у појединим дијеловима војвођанске предстонице било је и града. Под водом су биле и неке саобраћајнице и у центру Коцељеве, као и неколико домаћинстава. Излили су се мањи водотоци.

Jако олујно nевријеме је Нови Сад захватило синоћ нешто послије 19 часова.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије су због посљедица падавина интервенисали јуле на територији  Новог Сада, општине Беочин, као и у Сремским Карловцима, Зрењанину, Шапцу, Руми и Ваљеву.

Ватрогасци-спасиоци евакуисали су два лица са крова поплављеног аутомобила у Партизанској улици у Новом Саду и још једну особу у Коцељеви где је дошло до плављења неколико објеката, наводи се у саопштењу МУП-а.

Како се наводи, тренутно нема угрожених лица, а припадници Сектора за ванредне ситуације ангажовани су на црпљењу воде из подрумских просторија у Руми, у мјесту Черевић, Жабљу, Сремским Карловцима, Зрењанину.

У саопштењу се додаје да је у Коцељеви  дошло до плављења десетак кућа, као и у Ваљевској Лозници гдје је вода продрла у подрумске просторије једног локала.

-Подручје ужичког села Каран јуче је у поподневним часовима захватило је јако невреме праћено обилним падавинама и до 30 литара кише што је довело до бујица које су довеле до пораста нивоа потока Станци и његовог изливања - рекао је за Танјуг Зоран Милитаров, начелник комуналне инспекције Града Ужица.

Додао је да је дошло до зачепљења пропуста и немогућности да вода настави даље својим током па је дошло до изливања на пут и улазак воде у један број објеката. Истакао је да ни у једном тренутку нису били угрожени људски животи.

Тренутно се. како је додао, предузимају мјере да се отклони то запушење иако је дошло до стабилизације водотока, али с обзиром на то да се могу очекивати наредних дана исто овако обилне падавине онда је неопходно да се ти радови и изведу.

Он је подсјетио да су велике поплаве на овом подручју биле и 2014. године.

Додао је да је у току дана било падавина и на Јеловој Гори, али да није било пораста нивоа ни реке Ђетиње ни Волујачког потока, док је река Лужница у мањем порасту.

Што се тиче одржавања водотокова, Милитаров каже да постоји двострука обавеза и мјесних заједница и града.

Мјесне заједнице, додао је, треба да пријаве све проблеме на водотоковима, а Град да преко служби за одржавање реагује како се овакве ствари не би дешавале.

За три сата колико је трајало невријеме, у прекиду је било и снабдијевање села електричном енергијом.

Сава ће код Шапца прећи границу редовне одбране од поплава

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће на Сави код Шапца водостај 19. маја превазићи границу редовне одбране од поплава.

Према прогнози РХМЗ, у Србији ће данас бити облачно и свјежије, мјестимично са кишом.

Сутра ће бити мање падавина, а послије подне бићетоплије уз постепено разведравање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана