Поново отворити истраге о нападу на аутобус "Ниш експреса" и друге злочине

Срна
Foto: ARHIVA

БЕОГРАД - Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије апеловала је да међународне мисије на Космету поново отворе истрагу о злочину бомбашког напада на аутобус "Ниш-експреса" код Подујева, у којем је прије 21 годину погинуло 12, а рањено 43 расељених Срба.

Ова канцеларија Владе Србије апелује да се, осим овог, отворе истраге и за све друге злочине над српским народом на Косову и Метохији и да се починиоци пронађу и адекватно осуде за почињена злодела. "То би био чин одговорности, како према породицама настрадалих, тако и према будућности", наведено је у саопштењу. У саопштењу се подсјећа да се на данашњи дан, прије 21 годину догодио један од најмонструознијих злочина на Косову и Метохији, када је у бомбашком нападу на аутобус "Ниш-експреса" у Ливадицама код Подујева, погинуло 12, а повријеђено 43 расељених Срба. Сви они су тог дана кренули из централне Србије у Грачаницу да обиљеже Задушнице и посјете гробове најмилијих.

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић, Драган Вукотић и Небојша, Снежана и Данило Цокић који је имао само двије године. Канцеларија истиче да више од двије деценије починиоци и налогодаци овог крвавог злочина нису пронађени и кажњени. У саопштењу се оцјењује да злочин у Ливадицама показује да је након ратних сукоба на Косову и Метохији на сцену ступила организована кампања терора и застрашивања, која је имала за циљ завршетак етничког чишћења српског становништва.

"Међутим, најгоре од свега је што је идеологија која је довела до злочина у Ливадицама и данас жива и огледа се у свакодневним нападима на Србе, њихову имовину и објекте Српске православне цркве у покрајини", наводи се у тексту. Канцеларија истиче да обесхрабрује и чињеница да политичари у Приштини до данас нису показали спремност да се суоче са злочинима над српским народом на Косову и Метохији, који по правилу остају нерасвијетљени и некажњени, па је у таквој атмосфери тешко очекивати озбиљнију нормализацију односа на терену.

"Ово је мрља и на лицу међународне заједнице, која није успела да испуни обавезе из свог мандата и осигура безбедност српском становништву у покрајини, што потврђује и чињеница да се злочин у Ливадицама догодио у присуству војника КФОР-а", закључује Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

Терористи су 16. фебруара 2001. године активирали експлозив постављен у пропусту испод магистралног пута Куршумлија-Подујево у тренутку када је преко њега прелазио аутобус "Ниш-експреса" са расељеним Србима са Косова и Метохије. Флорим Ејупи, чији је ДНК пронађен на мјесту са којег је активирана бомба, првостепено је био осуђен на 40 година затвора због тог злочина, али га је Еулексов суд ослободио због недостатка доказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана