Поново одложено суђење за прву отмицу земунског клана

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - У Вишем суду у Београду данас је за 25. фебруар, одложено суђење двојици бивших полицајаца и двојици припадника "земунског клана", који се терете за разбојништво и отмицу Новака Стевановића (22) 1997. године, послије ћега је он извршио самоубиство.

Судија је донила одлуку да одложи суђење, након што су поступајући адвокати суду предочили електронски поднесак за одлагање суђења јер је, како наводе, још у току обустава рада адвокатске коморе Београд. Сва три пуномоћника оптужених су тражила да се суђење одложи док је адвокат оштећеног инсистирао да се одржи и да се испита сведок који је приступио суђењу. Након саопштења да се суђење одлаже, побунио се један од оптужених у овом предмету, Никола Бајић, који је на суђење доведен из затвора где служи казну од 30 година за дела у којима је учествовао као припадник "земунског клана".

Бајић је викао на судију и жалио се да је 19. година у самици и како га полицајци који га доводе на суђења вуку кроз ходнике и да има модрице по рукама од њих. Суђење ће се наставити 25. фебруара саслушањем сведока, а судија је напоменула адвокатима да морају два дана раније да обавјесте суд у случају да се настави штрајк и да неће присуствовати суђењу. У овом случају, који је познат и као прва отмица "земунског клана" учествовао и покојни Душан Спасојевић, а сада се суди за кривично дело разбојништво двојици бивших полицајаца и двојици припадника "земунског клана". Оптужени су полицајац у пензији Милан Радукић, припадник Жандармерије Саша Ђајић, као и некадашњи припадници "земунског клана" Никола Бајић и Горан Ристић. Према оптужници, тројица оптужених су Стеванића на силу убацили у аутомобил, а затим га држали на непознатој локацији где су га малтретирали и захтевали од њега кључеве од стана његових родитеља.

Затим су из сефа у стану украли већу количину злата и око 100.000 њемачких марака. Поред оптужених и покојног шефа "земунског клана", у овом кривичном делу наводно је учествовао и тадашњи полицајац, касније сведок-сарадник у процесу против "земунског клана", такође покојни Зоран Вукојевић. Оптужени Ђајић је био Вукојевићев кум. Стеванићу су пришли у Сарајевској улици, показали легитимације и наредили му да крене с њима. Потом су га убацили у "голф 2", за чијим је воланом био оптужени Ристић и потом га предали вођи клана - Спасојевићу, како би му рекао где су у кући њенових родитеља сакривени новац и драгоцености. Ова - прва "отмица" клана из Земуна, после које су уследиле и многе друге, решена пошто је бивши припадник клана Никола Бајић, који у затвору служи казну од 35 година, тужилаштву раније до детаља описао догађаје. Оптужени полицајци су у вријеме отмице радили у Полицијској станици у Земуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана