Положен камен темељац за мађарску фабрику сточне хране код Шида

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД/АДАШЕВЦИ - Предсједник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто присуствовали су полагању камена темељца за изградњу фабрике сточне хране мађарске УБМ групе у Адашевцима код Шида и том приликом истакли историјске добре и пријатељске односе двије земље и два народа као примјер добре сарадње.

Вучић је, обраћајући се присутнима, рекао да је у овим тешким временима добро имати фабрику сточне хране и да је добро знати да ће хране за људе, али и стоку увијек бити довољно, не само за потребе Мађарске и Србије, него и за друге у региону.

Он је подсјетио да су Мађарска и Србија заједнички осудиле све што се збива у њиховом готово непосредном окружењу и урадиле све што могу и понудиле сваку врсту помоћи од хуманитарне до финансијске за најугроженије, истичући да је важно да кажу да морају да брину и о својим грађанима. "У време када нико никога не слуша и не жели да чује у ери опште политичке хистерије добро је чути речи разума, поруке мира, али и поруке рационалног процењивања свега што се око нас збива", рекао је Вучић.

Он је указао на пријатељство Србије и Мађарске и удуплану трговинску размјену и економску сарадњу, те захвалио Мађарској што је једина земља која готово увијек на страни Србије и која јој помаже по сваком питању у Бриселу када се говори о виталним и националним интересима Србије. Сијарто је рекао да прехрамбена производња и обезбјеђивање хране и енергената добија све више на значају и да Мађарска и Србија не желе да дозволе да њихови грађани плаћају цијену за рат који се одвија у сусједству.

"Треба да свакоме у Европи и онима преко океана буде јасно да постоје реалности које зависе од инфраструктуре и постојећих извора енергената, а у овом региону то је гас из Русије. То може да се промијени, али су потребне године и зато нећемо да прихватимо мјере и одлуке које желе да пребаце терет на грађане Србије и Мађарске", нагласио је министар спољних послова Мађарске. Сијарто је рекао да када Мађарска у Бриселу заговара обезбјеђење енетргената, онда не заступа само мађарске, него и српске интересе. "Ако постоји народ у сусједству који значи шта значи рат, онда су то Срби. Мађари нису жељели тај рат у у сусједству, желе мир.

Ако има народа који у региону знају да цијене значај мира то су Мађари и Срби, јер су доказали да је могуће да се из једног односа који је био историјски оптерећен, пређе у однос партнерства, пријатељства и добре економске сарадње", истакао је он. Мађарска државна агенција за промоцију извоза ХЕПА издвојила је 6,3 милиона евра за ову инвестицију, а Србија 2,5 милиона евра, а у прво вријеме биће запослено сто радника. УБМ група је водећи мађарски произвођач сточне хране са сто одсто мађарским власништвом и компанија за трговину житарицама и протеинима.

 

"Када смо мислили да смо иза себе оставили најтежи период пандемијске кризе и њене економске посљедице, у нашем суседству избио је рат. Ако постоји неко коме не морамо да  објашњавамo

шта је значи рат, то је српски народ. Ми нисмо жељели рат у шуседству. Желимо мир. Ако неко зна да цијени значај мира то су Мађари и Срби", нагласио је Сијарто.

Он је казао да Мађарска и Србија могу да буду поносне на узорни однос, и како се из непријатељства прешло на пријатељство.

"Умјесто да користимо изворе конфликта ми користимо изворе сарадње. Међутим, много је требало да се ради на томе. Требало је да будемо храбри, доносимо смеле одлуке, а било је и потребно да покажемо поштовање једни према другима. Руководиоци дви земље су били спремни на те кораке и данас имамо између наша два народа историјски добре И пријатељске односе", подвукао је он.

Сијарто је казао да су од пријатељских односа профитирале економије дви земље, јер стимулишу једну другу, помажу се, доприносе енергетској безбједности.

 “Поносни смо што са инвестицијама мађарских предузећа можемо да допринесемо економском процвату И развоју Србије. Поносни смо што смо у оквиру економске подршке привреди у Војводини помогли 14.000 предузећа, и што смо имали рекордну размену у вриједности од четири милијади евра“, нагласио је он. Сијарто је казао да је однос две земље пример успешне сарадње, којој се додаје још једна тачка ови улагањем у Шиду.

"Не желимо да дозволимо да наши грађани плаћају цијену за рат који се одвија у сусједној земљи. Зато је Мађарска предузела мјере како би обезбједила одговарајућу количину прехрамбених производа и енергената. За вријеме пандемије смо успjели да избјегнемо проблеме у снабдевању прехрамбеним производима и не желимо да се то промијени у сенци ратних догађаја у сусједству", поручио је он.

 Сијарто је казао да свакоме у Европи и преко океана треба бити јасно да у овом дијелу Европе постоје реалности, зависности од постојећих извора енергената.

"То може да се промијени али за то је потребно више година. Не желимо и нећемо да прихватимо мјере и одлуке које ће пребацити терет на грађане. То је у нашем заједничком интересу. Када заговарамо у Бриселу безбједно снабдјевање енергентима онда заступамо не само мађарске већ и српске интересе, и тако ће бити и у будућности", поручои је Сијарто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана