Полицији у Србији предато више од 13.500 комада илегалног оружја

ГС
Полицији у Србији предато више од 13.500 комада илегалног оружја

У Србији је у току је предаја илегалног оружја и минско-експлозивних средстава. Грађани који имају такво оружје, муницију и бомбе а које су, из разних разлога држали у становима, кућама, шупама, подрумима могу да га полицији предају без икаквих посљедица до 8. јуна. Они који то не учине до тог датума, ризикују да буду ригорозније кажњени.

Акција МУП-а
Оружје које буде предато, као и оно што је претходно заплијењено, полиција чува у специјалним магацинима. Шта се послије тога дешава? У МУП-у кажу да се заплијењено оружје уништава, пише Дневник.

Према јавно доступним подацима, посљедњу такву акцију МУП је реализовао 21. јула 2017. године, када је уништено 18.000 комада заплијењеног малокалибарског и лаког оружја. Како је тада саопштено, у Рециклажном центру у Жаркову, код Београда, уништено је 916 аутоматских пушака, 7.448 пиштоља, 589 револвера, 1.723 пушака, 3.040 сачмарица и 66 митраљеза, стартног, ваздушног и другог оружја. Тада је објашњено да је ријеч о илегалном оружју које је конфисковала полиција, али и о прикупљеном оружју током легализације у посљедњих пар година када су грађани предавали и пиштоље и револвере у легалном посједу. Наиме, због све већег пореза на такво оружје, многи власници га се одричу. Према незваничним подацима, око 30.000 легалних власника пиштоља и револвера га се одрекло.

Ова акција изведена је у оквиру Центра за контролу малокалибарског и лаког наоружања у Југоисточној и Истичној Европи (СЕЕСАЦ), а финансирала ју је Европска унија.

Осим лаког оружја, уништавају се и заплијењена минско-експлозивна средства. На подручју Јужнобачког округа, односно Полицијске управе Нови Сад, заплијењене бомбе, муниција и друга минско-експлозивна средства уништавају се у насељу Садови, на обали Дунава у Петроварадину. Прије десет година, на примјер, на том својеврсном полигону, уништено је више од 300 бомби, мина и других минско-експлозивних пројектила које је заплијенила полиција или су пронађени послије дојаве грађана.

Експлозивне направе су уништене контролисаном детонацијом уз помоћ пластичног експлозива.

Предато више од 13.500 комада
Од почетка акције, грађани су МУП-у предали више од 13.500 комада оружја, око 2.000 комада муниције, 1.750 је ручних граната и бомби и зољи, а то су ручни бацачи који служе за уништавање тенкова.

Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП-а Србије је још једном позвала грађане који желе да се ослободе оружја које имају да га предају МУП-у.

Она је рекла да је међу грађанима који су предали оружје, доста и оних који су оружје легално посједовали и још једном истакла да грађани који су нелегално држали оружје а сада га предају, неће одговарати јер је донијета наредба о спровођењу поступка легализације који подразумијева да сваки грађанин може да се ослободи оружја без доказивања поријекла и без кривично-правне и прекршајне одговорности.

Додала је да ако неко има сметњу да оружје преда у најближу полицијску станицу може затражити подршку полиције, која ће доћи на пријављену адресу и преузети оружје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана