Полиција од поноћи уручује опомене возачима с КМ таблицама

Анадолија
Полиција од поноћи уручује опомене возачима с КМ таблицама

ПРИШТИНА - Косовска полиција од поноћи возачима са КМ таблицама на свим граничним прелазима на Косову уручује опомене којим их позивају да своје аутомобиле пререгиструју на РКС таблице. Опомене се изричу и возачима које полиција затекне у унутрашњости Косова.

Министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Џељаљ Свечља позвао је грађане да пререгиструју аутомобиле на РКС регистарске таблице. Додао је да ће „на тај начин допринијети јавној безбједности и враћању законитости у земљу“.

Власти у Приштини најавиле су да ће се оОд 21. новембра примјењивати такозване пробне регистарске ознаке, а дан након тога КМ таблице биће потпуно избачене из употребе.

Возач аутомобила са КМ таблицама са Косова Алмир Ђафке, којем је јутрос косовска полиција изрекла писану опомену, рекао је за Анадолију да без обзира на то неће извршити пререгистрацију аутомобила.

-Приликом прелаза на Јарињу косовски полицајац ми је изрекао опомену и дао ми ово писано упозорење. Рекао ми је да имам рок од три недеље да извршим пререгистрацију иначе ће ми писати казну од 150 евра. Одлуку сам донео и нећу пререгистровати свој аутомобил, а шта ћу са возилом, то ћу да видим - рекао је Ђафке.

Забрана коришћења КМ таблица на Косову биће реализивана у четири фазе, а прва је почела у поноћ и односи се на изрицање опомена. Ова мјера трајаће 21 дан, а након тога почеће изрицање новчаних казни у износу од 150 евра. У трећој фази користиће се такозване привремене регистарске ознаке, а од 21. априла према одлуци Владе Косова биће забрањене србијанске регистарске ознаке КМ, ПЕ, ЂА, ПР, ГЛ, УР, ПЗ и ДА које издаје Министарство унутрашњих послова Србије.

Градоначелник Северне Косовске Митровице Милан Радојевић рекао је јутрос да изрицање опомена неће промијенити став Срба са Косова, а посебно оних на сјеверу.

-Грађани су одлучни и неће извршити пререгистрацију на РКС таблице. Верујем да је полиција упозната са расположењем народа и да нас неће приморавати на РКС таблице. Ми живимо са припадницима полиције Дирекције са севера, делимо и добро и зло. Приштина је поставила више база на северу, довели су специјалне јединице, можемо очекивати да оне уручују опомене и прве казне - казао је Радојевић.

Ситуација на Јарињу је мирна, саобраћај се одвија несметано. И даље важи такозвани стикер режим који подразумијева употребу бијелих наљепница којима возачи прикривају србијанске и косовске симболе на регистарским ознакама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана