Полицајац оптужен да је "првој шишки Србије" преносио повјерљиве информације

Блиц
Полицајац оптужен да је "првој шишки Србије" преносио повјерљиве информације

БЕОГРАД - Посебно одјељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднијело је Вишем суду у Београду оптужни приједлог против полицијског службеника ПУ Смедерево Дејана В. (45) због сумње да је лицима из криминогене средине, за новчану корист, преносио повјерљиве полицијске информације и вршио друге злоупотребе својих службених овлашћења, сазнаје “Блиц”.

Како је саопштено из Вишег јавног тужилаштва у Београду, Дејану В. се на терет ставља продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја које је, како се сумња, извршио у периоду од октобра 2021. године до 9. маја ове године, као руководилац Групе за сузбијање имовинских деликата у Полицијској управи Смедерево.

Осумњиченом је на приједлог тужилаштва Виши суд у Београду продужио притвор да не би поновио кривично дјело у кратком временском периоду.

Тужилаштво је у оптужном приједлогу предложило суду да окривљеног Дејана В. осуди на казну затвора од три године, да му одузме износ од 6.500 евра, као и да му изрекне мјеру забране бављења послом полицајца у трајању од пет година од правоснажности пресуде.

-Постоји оправдана сумња да је окривљени искоришћавањем свог службеног положаја и овлашћења прибавио себи имовинску и другу корист. Поред осталог, сумња се да је Дејан В. у периоду од октобра 2021. године до 1. априла 2022. године прибавио корист Љубиши Васићу тако што му је пренио повјерљиве информације о поступању полицијских службеника ПУ Смедерево према тада осумњиченом Љубиши Васићу за кривично дјело трговина људима - наведено је у саопштењу тужилаштва.

Он је, како се сумња, преко посредника обавијестио Васића  о планираним претресима објекта у његовом власништву, а заузврат је, такође преко посредника, од Љ.В. Васића у два наврата примио износ од 3.000 евра.

Љубиша Васић, познат под надимком “Прва фризура Србије” и “Прва шишка Србије”, ухапшен је у свом објекту у октобру 2022. године, а потом пресудом Основног суда у Смедереву због подвођења девојака у својој кафани осуђен на три године затвора и новчану казну у износу од 300.000 динара.

Дијаманти

-Такође, сумња се да је Дејан В. крајем 2021. године по сазнању да је извршено кривично дјело тешка крађа, односно крађа дијаманата, обавијестио С.М, који тргује дијамантима без прописаних дозвола, да ће му бити писана кривична пријава за ово или неко друго кривично дјело, након чега му је С.М. предао износ од 3.500 евра, а окривљени о спроведеним службеним радњама није сачинио било какву писану документацију у оквиру ПУ Смедерево, нити је о својим радњама обавијестио надлежног тужиоца -  наведено је у саопштењу.

Поред тога, Дејан В. је, како се сумња, 24. марта 2024. године обавијестио једног окривљеног када ће бити ухапшен омогућавајући му прикривање и уништење доказа.

Дејан В. је оптужен и због злоупотреба својих службених овлашћења у вези са куповином два плаца са викендицама у Рибарском насељу у Смедереву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана