Полагањем вјенаца обиљежена годишњица ослобођења Београда

Танјуг
Полагањем вјенаца обиљежена годишњица ослобођења Београда

БЕОГРАД - Државном церемонијом на Спомен гробљу ослободилаца Београда, данас је обиљежена 78. годишњица ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Церемонију је предводила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Поред министарке Кисић, вјенце су положили министар спољних послова Никола Селаковић, предсједник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, представници дипломатског кора међу којима и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко, представници СУБНОР-а, удружења грађана...

Вјенце су положили и на споменик "Вјечна ватра" и Споменик црвеноармејцу, а након тога уписали су се у Спомен-књигу.

"Нека је вечна слава и хвала бесмртним ослободиоцима слободарског Београда 1944. године. Живео Београд! Живела слобода! Живела Србија!", написао је министар Селаковић.

Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен-гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођње Београда, октобра 1944. године.

Отворено је 20. октобра 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења, а на њему је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије.

Гробље представља први меморијални комплекс изграђен у Београду, након завршетка Другог светског рата.

Од отварања 1954. године, на гробљу се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату, као и 9. маја поводом Дана побједе на фашизмом.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана