Покренута инцијатива да се Путину одузме титула почасног грађанина Новог Сада

Танјуг
Foto: ГС

НОВИ САД- Акција прогресивне Војводине покренула је иницијативу да се предсједнику Русије Владимиру Путину одузме статус почасног грађанина Новог Сада јер, како наводе, због напада на Украјину и грубог кршења Повеље УН не заслужује да буде почасни грађанин града који је израстао на идеалима мира и слободе.

Подсјећају да је Путину Титула почасног грађанина Новог Сада изгласана на сједници Скупштине Града Новог Сада јануара 2008. године, у вријеме када је у граду на власти била СРС.

Акција додаје да је тада одлука усвојена уз образложење да тиме Нови Сад изражава захвалност и признање предсједнику Русије који је "својим залагањем и конкретним деловањем у својству председника, као и кроз ставове државних органа, дао огроман допринос очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, што је на међународном плану умногоме оснажило позицију Србије у периоду политичке и дипломатске борбе за очување целовитости Републике".

"Нападом на независну државу, уласком у рат, анектирањем великог дела Украјине, стварањем милиона избеглица услед ратних дејстава које је изазвао, Путин је на најгрубљи начин погазио основна начела Повеље УН о неповредивости државних граница", наводи Акција прогресивне Војводине.

Акција прогресивне Војводине позвала је невладине организације, политичке странке и покрете који делују у Новом Саду и Аутономној Покрајини Војводини, као и појединце да подрже њихову иницијативу, коју су упутили предсједници градског паралмента Јелени Маринковић Радомировић и градским одборницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана