Појава делта соја вируса короне не значи моментално погоршање ситуације

Срна
Појава делта соја вируса короне не значи моментално погоршање ситуације

БЕОГРАД - У Србији је тренутна епидемиолошка ситуација веома добра, а појава делта сој вируса корона не значи да ће се одмах погоршати, изјавио је директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша.

Ивануша је навео да прва два случаја делта соја у Србији не значи да ће сутра имати тешку епидемију, али се ситуација може погоршати кроз неколико пар недјеља.

Оно што забрињава, како је навео, јесте то што се делта сојем могу заразити особе које су већ прележале вирус.

“Видећемо, ја се надам најбољем. Тренутно стање у Србији је свакако јако добро и то стање треба искористити за вакцинацију како би били спремни на брзо ширење делта соја, јер вакцина је најделотворнија превентива против те заразе”, истакао је Ивануша за РТС.

Он је напоменуо да се делта сој веома брзо шири и да се очекује да ће 90 одсто свих случајева у Европи до краја августа бити резултат заразе тим сојем вируса.

Ивануша је напоменуо да је у Словенији регистровано више од 60 случајева делта соја, али су, како каже, епидемиолошке бројке још добре.

На питање да ли је публика на европском првенству у фудбалу могла да утиче на погоршање тренутну епидемиолошку ситуацију, Ивануша је навео да је било навијача који су се са утакмица вратили заражени, али да то није у великој мјери утицало на погоршање стања у Европи

Делта сој вируса корона отпорнији је на високе температуре у односу на претходну варијанту, погађа млађу популацију, а карактеришу га главобоља, малаксалост, бол у грлу, кијавица, температура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана