Подвиг српских стручњака из ГАК-а "Народни фронт" - промијенили беби крв још у стомаку

Срна
Подвиг српских стручњака из ГАК-а "Народни фронт" - промијенили беби крв још у стомаку

БЕОГРАД - Љекарски тим Гинеколошко-акушерске клинике /ГАК/ "Народни фронт" у Београду направио је подвиг, пошто је промијенио беби крв још у стомаку труднице која је заражена вирусом корона, што је у свијету изазвало велико интересовање, пише "Блиц".

Тим предвођен доктором Дејаном Филимоновићем, стручњаком за високоризичне трудноће, урадио је јединствену интервенцију интраутерине трансфузије код фетуса труднице.

Према писању листа, мајка Рускиња и њен плод су добро након компликоване интервенције урађене у ковид центру за труднице који се налази на клиници "Драгиша Мишовић".

Филимоновић је истакао да је то за њега и његов тим био велики изазов, јер је ријеч о врло сложеној интервенцији и код трудница које нису заражене вирусом корона.

Према његовим ријечима, ова интервенција се ради због специфичних фактора изазваних различитим крвним групама мајке и плода.

Он је додао да је с циљем спасавања плода под пуном заштитном опремом љекарски тим урадио трансфузију, иглом кроз стомак у пупчаник извађена је крв беби, а потом кроз исту иглу убачена трансфузија.

Филимоновић је напоменуо да у припреми за интервенцију љекари нису могли да нађу никакве податке или корисне савјете јер таквих искустава нема.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана