Подољак: Русија је прошлост, Србија да заузме праву позицију

ГС
Foto: Архива

КИЈЕВ- За Србију је, у историјском смислу и средњорочној перпсективи, крајње важно да заузме праву позицију у овом рату јер Русија је прошлост и сарадња с Москвом "пут у пропаст", оцијенио је Михаил Подољак, савјетник украјинског предсједника Володимира Зеленског.

Подољак је у интервјуу за данашњи "Блиц" казао да одлично разумије историјску позадину односа Србије према Русији, али истиче да Русија може да постоји само у једној равни, а то је, како каже, "експанзионизам и окупација туђих територија".

Указује на то да Србија мора да схвати да Украјина није у рату зато што жели да се бори за територију.

"Ради се о нападу и одбрани украјинског суверенитета. Ово није рат око граница када крстарећим ракетама разних модификација већ шест мјесеци гађају мирна мјеста. Замислите да наша дјеца сваког дана иду у склониште и тамо проводе дио свог живота", казао је Подољак.

Указао је и на неколико, како каже, бројки - за шест мјесеци 23.000 цивилних објеката је гађано, а свега 320 војних.

"То је велики рат једне државе против друге, за право те друге државе на сопствени суверенитет и постојање", нагласио је Подољак.

На питање да прокоментарише то што велики број људи у Србији сматра да је рат у Украјини у ствари рат Русије и НАТО и да је Украјина жртва Америке, Подољак каже да је то нонсенс и да поручује да Срби не би требало да вјерују у митове, већ да се ставе на мјесто грађана Украјине.

"Ми смо у Украјини, убијају се наши људи", додаје Подољак.

Сматра да обичан човјек не може да живи у геополитици, већ да мора да разумије конкретне ријечи, а конкретна ситуација је таква, како каже, да се рат одвија само на територији Украјине гдје је, примјећује, већ хиљаду мјеста уништено.

Додаје и да ратују искључиво грађани Украјине уз напомену да има и страних легионара који, како каже нису суштински важни.

"Ако се упореде са Украјинцима у овом рату, страдају искључиво Украјинци", наводи Подољак и указује на то да је тренутно 12 милиона интерно расељених особа.

Подољак наводи и да је "невјероватно" то што Руска Федерација која је, како каже, монструозно велика држава, ратује са малом Украјином и губи већ 190 дана, поготову што су, додаје, "говорили да ће завршити све за три дана и да ће сви бити поражени".

"Ми имамо наоружање од наших партнера, али количина наоружања Русије је 10 пута већа него у Србији или Украјини. Уколико се удружи 10 држава у Европи, Русија ће опет имати више оружја. Да се разумијемо, постоји рат Русије и Украјине, а све друго је примитивна руска пропаганда", каже Подољак.

Коментаришући то што на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ није донијета одлука да се уведе општа забрана издавања виза руским туристима, већ је само суспендован споразум који олакшава издавање виза, Подољак каже да је то за Украјину само први корак.

Додаје да руски грађани могу да живе као да се рат не дешава и истиче да управо због тога што руски грађани не осјећају да је рат, он може да траје заувијек.

"Ми желимо да у Русији осјете да је рат на свим нивоима, да осјети војска на фронту. Морају да осјете и економске посљедице, кроз санкције против руских компанија, а имамо и друштвени аспект свега - Русија мора да схвати да ће да изгуби овај рат", истиче.

Сматра и да ће се након напада Русије на Украјину полако смањивати утицај Русије на ЕУ.

"У некој средњој перспективи биће веома неисплативо да се буде пријатељ или бизнис патнер Русије, са економске, енергетске и са друштвене тачке гледишта. Сарађивање са Русијом је пут у пропаст", казао је Подољак одговарајући и на то што је Мађарска била једна од држава која је гласала против приједлога за визе, а није дозволила ни да кроз њену територију пролази војна помоћ која стиже за запада у Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана