Подизањем заставе у Београду отворен Европрајд

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Први Европрајд у Југоисточној Европи, као најзначајнији догађај за LGBTI+заједницу, званично је отворен данас у Београду подизањем заставе са симболом прајда испред Палате Србија.

Током Недеље поноса која ће трајати до 18. сепембра биће организвоано више од 130 различитих догађаја, а завршница манифестације тебало би да буде шетња у суботу у 17.00 часова, за чије се одржаване, иако су, како је један од организатора Еуропрајда Горан Милетић рекао преговори још у току, очекује одлука државе.

"Европрајдом Београд ће показати да је град отворен за све, једнак за све, да је град промена и да права свих морају да буду загарантована", рекао је Милетић и нагласио да је ово прилика да се пошаље порука толеранције, солидарности, једнакости.

Милетић је рекао да је ово први пут да је застава подигнута испред једне институције и да тим чином желе да покажу да оне морају да ураде дио свог посла, јер нема разлога да се законска питања која се тичу прва LGBTI+заједнице не буду спроведена одмах.

"Били смо отворени за дијалог и захтевамо да у овој згради или дургим владиним институцијама ураде свој посао, а на првом месту желимо да Закон о истополним заједницама буде хитно усвојен", рекао је Милетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана