Подигнута нова оптужница за покушај тровања Јована Вукотића

Танјуг
Foto: Јован Вукотић (Фото Фејсбук)

 БЕОГРАД- Више јавно тужилаштво у Београду је након допуне истраге, подигло нову оптужницу против четворице окривљених за припрему убиства Которанина Јована Вукотића, планом да га отрују у децембру 2019. године, код је био у екстрадиционом притвору у Окружном затвору у Београду.

Нова оптужница, којом се окривљени терете за иста кривична дјела, услиједила је након што је тужилаштво спровело допуну истраге, а пошто је Апелациони суд Београду у октобру укинуо рјешење којим је била потврђена прва оптужница и наложио боље разњашњење цијелог случаја.

Оптужница је предата Вишем суду на потврђивање, речено је Танјугу у суду.

Сада поново слиједи утврђивање најприје формалне истравности оптужнице, одговори одбране на оптужницу и одлука суда о потврђивању.

Оптужени за припрему Вукотићевог убиства се и даље налазе у притвору.

За припрему убиства тровањем хране натријум-цијанидом Вукотића, док је био у београдском Окружном затвору су Марко Дракула, Марјан Димитријевски и Немања Милутиновић.

Овој тројици заједно са Николом Јовановићем на терет се стављају и кривична дјела и недозвољено ношење оружја и посебни случајеви фалсификовања исправа, јер је код њих приликом хапшења пронађено оружје, као и лажни полицијски прслуци са ознакама УКП, качкети и полицијска значка, која је украдена још 2006.

Дракула се терети и за напад на службено лице јер је напао полицајца.

Сумња се да су они, обучени у полицијске униформе, пресрели особу блиску Вукотићу која му је обично доносила ручак у притвор из једног београдског ресторана.

Представљајући се као полицајци, пресрели су ту особу али она у том тренутку није имала храну, већ гардеробу.

Затражили су да провјере шта се налази у пакету намјењеном Вукотићу, али пошто је његовој посјети то било сумњиво, одмах је пријавила надлежнима и услиједило је хапшење.

Тада је у такси возилу у којем су били у тренутку хапшења пронађен цијанид који су хтјели да му ставе у храну коју сваки притвореник има право да добија од куће или из ресторана.

Вукотић је почетком фебруара 2020. године изручен Црној Гори која га је тражила због двије истраге покушаја убистава, али су обе у међувремену обустављене, и сада се налази на слободи.

Он се помињао у медијима као "високо рангирани припадник ''шкаљарског клана''.

Припремање тешког убиства је нови облик тог кривичног дјела који је у спрско законодавство уведено 2019. године на предлог МУП-а, и примењује се од 1. децембра 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана