Почиње суђење команданту терористичке ОВК: Шаљу терете за језиве злочине

Срна
Почиње суђење команданту терористичке ОВК: Шаљу терете за језиве злочине

ПРИШТИНА - Пред Специјализованим вијећима у Хагу данас ће почети суђење једном од команданата терористичке ОВК-а Пјетеру Шаљи за ратне злочине, убиство, произвољно лишавање слободе, сурова поступања и мучења почињена 1999. године над лицима затвореним у фабрици у Кукешу, на сјеверу Албаније.

Уводна излагања заказана су за данас и сутра, саопштено је из Специјализованих вијећа. Предсједавајући судија отвориће суђење, након чега ће оптуженом бити прочитана оптужница и затражено његово изјашњавање о кривици.

Потом ће по два часа за уводна излагања имати Специјализовано тужилаштво, заступник жртава и бранилац оптуженог. Из Вијећа наглашавају да је, за сада, осам лица добило статус жртве која учествује у поступку.

Пријављивање за добијање статуса жртве која учествује у поступку и даље је у току уколико особе могу да докажу да су претрпјеле непосредно или посредно материјалну или нематеријалну штету као посљедицу држања у затворених у Фабрици метала у Кукешу, коју је користила терористичка ОВК.

Претресно вијеће најавило је да ће 27. марта почети извођење доказа са испитивањем свједока и трајаће до јула. Првобитна оптужница против Шаље потврђена је 12. јуна 2020, а коригована 1. новембра 2021. године.

Шаља се по основу индивидуалне кривичне одговорности терети у четири тачке оптужнице за ратне злочине, произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство. Према оптужници, та кривична дјела извршена су, приближно, између 17. маја и 5. јуна 1999, против лица затворених у мјесту Кукеш у Албанији у Фабрици метала, коју је користила терористичка ОВК.

Шаља се терети да је са умишљајем учествовао у произвољном притварању и држању лица у заточеништву у фабрици у Кукешу, гдје су притвореници у импровизованим ћелијама свакодневно премлаћивани и злостављани, како физички тако и психички, укључујући пријетње смрћу и наношење тешких повреда, страх, понижавање, дискриминацију на политичкој основи, застрашивање, малтретирање, саслушавање и присилне или изнуђене изјаве и признања.

- Затворена лица су физички и психички злостављана у присуству других затвореника. Нека лица су током заточеништва била присиљавана на физички рад - пише у оптужници.

Шаља је сам и са другим припадницима терористичке ОВК тукао особу или особе, између осталог, пендрецима, металним шипкама, пиштољима, бејзбол палицама и ножевима.

У оптужници се, између осталог, наводи да су 4. јуна 1999. године или приближно тог датума извјесни припадници терористичке ОВК, међу којима је био и Шаља, свирепо претукли једног затвореника. Премлаћивање је трајало до дубоко у ноћ и припадници терористичке ОВК који су учествовали у том злостављању су на затворенике пуцали и ранили их. Послије су наставили да их туку због чега су неки преминули.

Притвореници су држани у Кукешу без довољно хране и воде у неадекватним санитарним и хигијенским условима, као и у неадекватним условима смештаја и здравствене бриге. У овој фабрици у Кукешу припадници терористичке ОВК-а су затварали и саслушавали лица за која су сумњало да их не подржавају или да сарађују са властима тадашње СР Југославије и Србије.

Шаља је ухапшен 16. марта 2021. године у Белгији и пребачен у притворски центар Вијећа у Хагу 15. априла. Он је 19. априла 2021. године негирао кривицу по оптужбама.

Злочини у Кукешу по командној одговорности на терет се стављају и у другој оптужници шефовима терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана