Почео приказ способности војске Србије “Штит 2022”, на Батајници Додик и Вучић

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - На Војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници одржава се приказ способности Војске Србије “Штит 2022”, којем, осим војног врха Србије, присуствују и предсједник Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

У приказу учествује више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, 40 ваздухоплова, а први пут ће бити представљен и најновији кинески ракетни систем средњег домета.

Ријеч је о најновијем наоружању Војске Србије које ће бити у систему противваздушне одбране и захваљујући којем ће ваздушни простор Србије бити у потпуности обезбијеђен и сигуран.

Статички приказ подјељен је на две групе - једна група се односи на наоружање и војну опрему која се налази у оперативној употреби, а друга група на војну опрему која се налази у развоју.

Током динамичког приказа кроз десетак сценарија приказује се дио оперативних способности Војске Србије у ваздушном простору, употребом свих типова авиона и летилица са којима располаже Војска Србије.

Приказ је добра прилика да се у координацији и садејству са припадницима копнене војске на земљи покаже дио способности не само 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције, већ и ловачке и ловачко-бомбардерске авијације.

У оквиру приказа биће изведен хеликоптерски десант, а предвиђено је да се приказ заврши ваздухопловним дефилеом и демо-скоком припадника 63. падобранске бригаде.

Посјетиоци ће бити у прилици да до 15.00 часова погледају изложено савремено наоружање и војну опрему, средства из развоја, као и да уживају у летачком програму.

Публика може да приђе новим хеликоптерима, али и да изблиза види шта све могу специјалне бригаде Војске Србије.

Они на војном аеродрому у Батајници приказују и нове елементе које примјењују у својој редовној обуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана