Одржан велики народни скуп у Сјеверној Митровици

Г.С.
Одржан велики народни скуп у Сјеверној Митровици

СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА - Срби на Косову и Метохији траже елементарна људска права и да се потписани споразуми поштују, поручено је данас са великог народног скупа у Сјеверној Митровици са којег је послата порука мира.

Предсједник Српске листа Горан Ракић рекао је да су се окупили данас на Тргу Шумадија да никада јаче, снажније и сложно упуте поруку Приштини и међународној заједници да је доста угљетавања, шиканирања и малтретирања Срба на Косову и Метохији.

Подсјетивши на ускраћивање права гласа Србима, слободе кретања, говора, оптужнице без доказа, криминализацију читавог сјевера, отимање имања, онемогућавање набавке лијекова и вакцина, забрану одржавања спортских догађаја, Ракић је поручио да је доста.

Ракић је рекао да су приштински лидери порукама да за њих не опстоји Бриселски споразум и да никада неће бити Заједнице српских општина практично поништили тај споразум и “пљунули у лице” ЕУ која је била гарант њиховог споровођења, али и гарант Србима да неће бити преварени.

“Ми желимо мир, мир и само мир! Борбу ћемо наставити мирним и демократским средствима. Нисмо реметилачки фактор, никоме не претимо, само желимо да се примени оно што је потписано, формира Заједница српских општинас, испуне све обавезе из Брисела и повуку једностране одлуке Приштине о регистарским таблицама”, рекао је Ракић.

Пренио је окуљенима поруку предсједника Србије Александра Вучића да буду стрпљиви, чувају мир и једни друге, а да ће Србија бити уз свој народ и неће дозволити протјеривање и убијање.

“Ми смо своји на свом и од тога нећемо одустати, јер одавде нема назад”, рекао је Ракић.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић поручио је Приштини да ће Срба тек бити на овим просторима и да су оставке коју су поднијели српски представници у приштинским институцијама начин борбе за поштовање међународног јавног права, Бриселског споразума и за мир.

“Не желимо да будемо параван Приштини за наставак институционалног насиља над српским народом”, рекао је Симић.

Он је навео да десет година чекају формирање Заједнице српских општина и да су пружали руку помирења да је неко добронамјерно дочека у Приштини, а добили су пребијања и милитаризацију сјевера.

Симић каже да су премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти и представници међународне заејднице синоћ слали упозорења и пријетње Србима да се врате у приштинске инститције, те поручио међународној заједници да ћути и сада ако нема шта паметно да каже, јер је ћутала и раније када су смјењивали Србе, дизали лажне општужнице и хапсили.

“Пред нама је дуг пут за очување српског народа и мира на овим просторима, а ако будемо јединствени и сложни не сумњам да ћемо на крају победити”, рекао је Симић.

Окупљеним грађанима у Сјеверној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић, која је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система.

“Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свим у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа”, истакла је Стевановићева.

Стевановићева је рекла да људи на Косову и Метохији траже елементарна људска права. “Ово је наша порука мира, упућена међународној заједници, али и нашим комшијама и апел да се споразуми поштују”, напоменула је Стевановићева.

Мајор Ненад Ђурић, суспендовани командир полиције на Косову и Метохији, поручио је на скупу у Сјеверној Митровици да немају другу земљу и да “хоће на својој земљи да саде цвијеће које ће раширити мирис мира”.

Милан Радојевић, бивши градоначелник Сјеверне Митровице, захвалио се свим окупљенима и рекао да се са скупа шаље порука мира.

“Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успели. Јутрос смо званично поднели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику”, истакао је Радојевић.

У име професора и студената Приштинског универзитета са измјештеним сједиштем у Косовској Митровици професор Небојша Арсић је поручио да запослени на Универзитету и око 11.000 студената неће прихватити издвајање из образовног система државе Србије.

Скупу је присуствовало више хиљада грађана, а цијела Сјеверна Митровица окићена је српским заставама. Окупљање Срба на Тргу Шумадија протекло је без инцидената.

Претходно су одржане посебне сједнице скупштина у четири општине на сјеверу Косова на којима су градоначелници Лепосавића, Сјеверне Митровице, Звечана и Зубиног Потока и формално поднијели оставке на своје функције

Због посљедњих потеза Приштине Срби су напустили све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на сјеверу Космета, правосудне органе, полицију и администрацију.

Одлука о напуштању институција, која је донесена јуче, остаје на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме, не повуче одлуку о таблицама и не формира Заједницу српских општина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана