Почело уклањање композиције воза са амонијаком у Пироту

ГС
Почело уклањање композиције воза са амонијаком у Пироту

ПИРОТ  - Шест дана послије исклизнућа цистерни теретног воза са амонијаком у близини Пирота, у Србији, подаци републичке Агенције за заштиту животне средине показују да у граду нема повишене концентрације отровног гаса у ваздуху.

Ванредна ситуација је и даље на снази, а у току је уклањање композиције воза са пруге, јавља Анадолија.

Према најави градоначелника Пирота и команданта локалног кризног штаба Владана Васића, уклањање композиције воза трајаће око седам дана. Од укупно двадесет вагона, прво се одвозе цистерне које су остале на шинама, затим четири које су исклизнуле, а на самом крају она из које је исцурио амонијак.

Рад са преврнутим цистернама представљаће потенцијалну опасност, па ће тада, најављује градоначелник, бити евакуисано становништво из околине и дио ауто-пута Коридор 10 поново привремено затворен за саобраћај. Тек након акције уклањања, у граду ће бити укинута ванредна ситуација. Затим слиједи санирање пруге, па обнављање жељезничког саобраћаја на овој дионици.

Према ријечима званичника, у ријеци Нишави у близини Пирота амонијака нема, али су његове повишене вриједности уочене низводно, код Ниша, због чега је у том граду забрањен риболов, коришћење рибе из ријеке и воде из приобалних бунара.

Акцидент се на дијелу магистралне пруге Ниш - Димитровград догодио у недјељу, 25. децембра око 17.30 часова. Због густе магле која је након цурења амонијака доспјела на ауто-пут, слабе видљивости и дезоријентисаности возача десило се више саобраћајних удеса, а екипе Сектора за ванредне ситуације те вечери и ноћи евакуисали су 58 људи и свима је пружена медицинска помоћ. Због посљедица тровања гасом, трећина њих је била задржана у болницама у Нишу и Пироту, али међу њима није било животно угрожених.

Старији човјек, који се дуго налазио у аутомобилу слетјелим са пута, преминуо је по доласку у пиротску болницу, а турски држављанин, возач камиона, јутро послије несреће пронађен је мртав у близини воза. Наложене су обдукције, а јавност чека информацију да ли је узрок њихове смрти тровање амонијаком.

Још нема званичних информација ни о узроку акцидента.

Сировине су из Бугарске биле превожене за Прахово и Шабац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана