Почело свједочење другог свједока на суђењу Тачију и другима

Срна
Почело свједочење другог свједока на суђењу Тачију и другима

ХАГ - У Специјализованим вијећима у Хагу почело је саслушање другог свједока оптужнице против бивших вођа терористичке ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Селимија.

Свједок је члан Демократског савезе Косова чији идентитет није наведен а свједочи о злочинима које су припадници ОВК-а починили у Малишеву.

Тужилаштво је затражило седам часова за његиво свједочења, 15 минута за адвоката жртава и 12 часова за одбрану оптужених.

Претходно је дуже од три дана на затвореним сједницама саслушаван први свједок оптужнице којом су Тачи и остали оптужени да су починили ратни злочин против цивилног становништва и злочин против човјечности као чланови удруженог злочиначког подухвата.

Суђење бившим челницима ОВК почело је 3. априла, а они се у притворском центру у Хагу налазе од новембра 2020. године.

Тачију и осталима суди се по индивидуалној одговорности али не и по командној одговорности за злочине почињене над цивилима и политичким неистомишљеницима.

Највећи број од око 300 свједока оптужнице, како је раније саопштено из Специјализвоаних вијећа, јесу албанске националности углавном чланови Демократског савеза Косова.

У оптужници пише да су појединим жртвама припадници ОВК кидали екстремитете и сакатили их у илегалним логорима на ширем подручју Косова и Метохије и на двије локације у Албанији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана