Почело суђење Урошу Блажићу, у судницу не могу да стану сви родитељи жртава

Танјуг
Почело суђење Урошу Блажићу, у судницу не могу да стану сви родитељи жртава

БЕОГРАД - Родитељи убијених и рањених у масакру у селима Мало Орашје и Дубона рекли су новинарима испред Окружног затвора да је у судници тог затвора почело припремно рочиште Урошу Блажићу оптуженом за масовно убиство.

Саша Панић отац убијених Кристине и Милана Панића рекао је новинарима да ће сљедеће рочиште бити заказано на неком другом мјесту у већој судници и да ће тад сви моћи да уђу.

Прије тога је Миша Тодоровић отац убијених Далибора Тодоровића рекао родитељима и члановима породице да могу да уђу у судницу само они који су добили позив, док ће умјесто осталих бити присутни њихови пуномоћници односно адвокати.

Такође, отац убијеног младића у Дубони, тврди да је причао са министарком правде и да му је рекла да само седам чланова породице може да буде у судници током суђења због ограниченог броја мјеста.

Међутим, чланови породице убијених и рањених се буне и захтијевају да уђу у затвор и присуствују суђењу.

Претходно су родитељи викали “нећу да будем стрпљива хоћу да видим тог зликовца који ми је убио дијете”.

Они и даље стоје испред врата затвора у црним мајицама са фотографијом убијених и мајицама на којима пише “Живите 4.5.2023.”

Блажић оптужница терети да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје и Дубона убио девет и ранио 12 особа.

Припремно рочиште је затворено за јавност, а њему ће, поред адвоката, присуствовати и оштећени, односно чланови породице убијених и рањених. У овој судници стаклом и решеткама од присутних ће бити одвојени оптужени Урош и његов отац Радиша Блажић, чиме се спречава понављање инцидента који се догодио у судници у Смедереву 23. маја.

Адвокати, тужиоци, судије и оштећени ће сједити у самој судници, док ће оптужени бити иза дебелог стакла у посебном дијелу просторије.

Поред Уроша Блажића, у овом предмету оптужен је и његов отац Радиша Блажић, због кривичног дјела недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним дјелом тешко дјело против опште сигурности.

Припремно рочиште које је било 23. маја је по уласку оптужених у судницу прекинуто јер су родитељи убијених и рањених покушали да насрну на Блажиће, усљед чега су припадници правосудне страже одмах Блажиће извели из суднице.

Након тога, Врховни суд је одредио да се припремно рочиште и главни претрес у овом предмету, одрже изван подручја Вишег суда у Смедереву, односно у судници Вишег суда у Београду, у београдском Окружном затвору. По завршетку припремног рочишта судија ће заказати главни претрес (суђење) на којем би Блажићи требало детаљно да изнесу одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана