Почело потписивање уговора о раду са Србима који су напустили институције на КиМ

Танјуг
Почело потписивање уговора о раду са Србима који су напустили институције на КиМ

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић најавио је да данас почиње потписивање уговора о радном ангажману са Србима који су напустили приштинске институције на сјеверу Космета.

-Испуњавамо још једно важно обећање председника (Србије Александра) Вучића и владе. Данас почиње потписивање уговора са свим оним Србима који су напустили приштинске институције на северу КиМ, а то подразумева да ће већ почетком децембра они примити прву плату у српском систему за новембар, а онда наставити и са својим примањима сваког наредног месеца -рекао је Петковић новинарима у Палати Србија.

Он је истакао да се Срби неће вратити у приштинске институције док се не повуче противправна одлука Приштине о пререгистрацији и док се не формира Заједница српских општина.

Додао је да одлука представника Српске листе да данас у приштинском парламенту изврше техничку варификацију мандата никако не значи враћање Српске листе у приштинске институције, „већ осујећење Куртијевог плана да њихова места попуни Србима који подржавају Приштину, а не Београд“.

Петковић је навео да су разлог верификације мандата нова сазнања да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спрема, како каже, паклени план освете српском народу на КиМ.

-Реч је о листама Рашића, Петковића и Раде Трајковицћ, политичким партијама које су апсолутно минорне, које готово не постоје на Косову и Метохији, за које је на последњим изборима гласало негде између 0,17 и 0,05 одсто српског народа на КиМ, реч је представницима политичких партија који су на нивоу статистичке грешке - казао је Петковић новинарима у Палати Србија.

Додао је да су представници Српске листе верификовали мандате и одмах напустили Скупштину како би се задржала та мјеста у парламенту и како Курти не би могао да започне промјену тзв. устава Косова којим су загарантована одређена права српском народу на КиМ.

-Уколико би се остварио сценарио да у тим посланичким клупама седну Рашићеви људи, Рада Трајковић, људи Славише Петковића који немају никакав легитимитет и за које готово није нико гласао на КиМ догодило би се да Курти одмах крене у промену устава и члана 144 где би одузело то најјаче оружје које има Српска листа и представници српског народа на КиМ- објаснио је Петковић.

Петковић је додао и да би Курти, у случају реализације свог плана, кроз доношења закона о виталном интересу кренуо у процес одузимања права Србима кроз укидање српских општина и српског језика.

-Укинуо би кључ гласања по приципу дупле већине, могао би и да формира војску Косова и не би више имао никакве препреке да крене у формирање велике Албаније - указао је Петковић.

Навео је и да би Курти промјеном виталних закона о заштити културног насљеђа српско културно насљеђе назвао косовским, те да би довео у питање опстанак и положај СПЦ на КиМ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана