Почела вјежба „Ватрени штит 22", први пут дејствују ракете "корнет"

Танјуг
Почела вјежба „Ватрени штит 22", први пут дејствују ракете "корнет"

ДЕСПОТОВАЦ - Здружена тактичка вјежба Војске Србије са бојевим гађањем "Ватрени штит 2022", на којој ће по први пут бити приказано дејство противоклопних ракета "корнет", почела је вечерас на полигону Пасуљанске ливаде.

Вјежби присуствују председник Србије Александар Вучић, министар одбране Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вјежба је започела испаљивањем сигналног метка црвене боје, након чега слиједи извођење одбрамбене операције у различитим земљишњим и временским условима, дању и ноћу.

На полигону се, по први пут, приказује дејство противоклопног ракетног система у ноћним условима "корнет", увезених из Русије, који посједује способност за уништење тенкова, бункера и оклопних возила.

На вјежби је ангажовано више од 1.000 припадника Војске Србије и више од 100 ратне технике, између осталог, авион MiG-29, хеликоптери Ми-35 и Х-145, даљински пилотирани ваздухоплови CH-92А као и артиљеријско-ракетни систем ПВО "Панцир-С1".

Поред њих, своје борбене могућности приказаће тенк М-84AC1, као и беспилотна летјелица "врабац".

Вежба се изводи ради унапређења оспособљености команди и дијела јединица Војске Србије за извођење одбрамбене операције у различитим временским условима, дању и ноћу.

Војне вежбе на Пасуљанским ливадама почеле су 4. априла, а завршавају се данас, вјежбом ојачане тактичке групе у извођењу одбрамбене операције у ноћним условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана