Почела расправа о литијуму, опозиција за трајну забрану ископавања

СРНА
Почела расправа о литијуму, опозиција за трајну забрану ископавања

БЕОГРАД- Посланици Скупштине Србије почели су расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим се тражи трајна забрана истраживања, ископавања и експлоатације бора и литијума.

Образлажући Приједлог измјена и допуна закона, који је поднијело 86 опозиционих и самосталних посланика, Данијела Несторовић из Еколошког устанка рекла је да се закон односи искључиво на рударење и истраживање литијума и бора.

"Предлог је и да се ископавање трајно забрани, не до наредних власти, већ до наредних генерација. За сада је на нама, на нашој деци, да оставимо чисту воду, ваздух и земљу, што им је и Уставом загарантовано", рекла је Несторовићева.

Она је навела да "без литијума неће ништа стати, неће бити било какве неимаштине, нити ће са литијумом људи бити окићени златом и парама", те додала да стране компаније врше притисак да се литијум експлоатише.

Несторовићева је рекла да су количине литијума у Србији десетоструко преувеличане, те указала и на посљедице по екосистем, еколошке ресурсе природе, воду, ваздух, на здравље људи, развој туризма, те загађење животне средине канцерогеним арсеном и друго.

"Поставља се питање, која је цена и има ли цену оно што се налази на површини изнад рудног поља, а што ће бити неповратно уништено... Колика је вредност биолошких и природних ресурса?", упитала је она, наводећи да је само оквирно позната технологија прераде, као и колика ће бити рудна рента за државу.

Несторовићева је рекла да се Србија претвара у државу рударства и прљавих технологија, да се стране компаније понашају према Србији као према колонији, те заложила се за еколошки одговорно рударство.

"Пројекат Јадар је непромишљено препуштен Рио Тинту", рекла је Несторовићева, додајући да ова компанија нигдје у свијету нема дозволу за рударење литијума.

Посланици су претходно одбацили више приједлога за допуну дневног реда, међу којима и стављање ван снаге Закона о родној равноправности, те приједог резолуције о "геноциду о Сребреници", који је предложила група посланика, предвођена Шаипом Камберијем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана