Почела конститутивна сједница Скупштине Србије

Танјуг
Почела конститутивна сједница Скупштине Србије

БЕОГРАД - Конститутивна сједница Народне скупштине Србије почела је данас око 10 сати, а прва тачка денвног реда је потврђивање мандата новим посланицима.

Сједница је почела интонирањем химне, а предсједава јој најстарији посланик Владета Јанковић са листе "Уједињени за побједу Србије".

Отварајући сједницу, Јанковић је честитао на повјерењу које су им грађани указали и пожелео им успјех у будућем раду.

Јанковићу ће у вођењу сједнице помагати четири најмлађа посланика са четири првопласиране листе - Никола Бокан са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", Павле Грбовић из "Уједињених", Дубравка Краљ из коалиције око СПС-а и Јелена Богдановић са листе "Наде". Поред њих, помаже и генерални секретар Народне скупштине.

Осим верификације мандата народних посланика, на дневном реду сједнице су избор предсједника Народне скупштине, потпредсједника, именовање генералног секретара, као и избор чланова радних тијела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама и организацијама.

У новом сазиву парламента биће 250 посланика са 12 изборних листа које су добиле повјерење грађана на парламентарним изборима 3. априла, од којих је највише са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све" - 120 посланика.

Након што новим посланицима мандати буду потврђени и Србија добије 13. сазив парламента, почиње да тече рок од 90 дана за избор нове владе која ће, према најавама предсједника Србије Александра Вучића, бити формирана већ средином августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана