Побједа: Амбасаде преко Абазовића спријечиле Кривокапића?

Тањуг
Побједа: Амбасаде преко Абазовића спријечиле Кривокапића?

ПОДГОРИЦА - Два представника амбасада утицајних западних земаља и потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић упозорили су у четвртак вече премијера Здравка Кривокапића да би била велика политичка грешка ако потпише Темељни уговор са СПЦ јер би тај чин, осим потенцијалног пада Владе, значио и дестабилизацију прилика у држави, сазнаје Побједа.

Више извора подгоричког листа рекло је да је Абазовић у четвртак поподне, око 17.30, позвао Кривокапића да би му саопштио да, осим личног противљења да, према његовој оцјени, на понижавајући начин и препад без анализа текста уговора, буде потписан такав документ, пренио и упозоравајућу поруку две врло утицајне западне амбасаде.

Извори Побједе су навели да је Абазовић саопштио Кривокапићу да одласком у Београд преузима велики ризик и да не може да гарантује даљи опстанак Владе.

Лист наводи да је Кривокапић озбиљно схватио поруку западних партнера и прво одгодио лет владиног авиона за Београд који је био планиран за 18 сати. Али, услиједили су алармантни позиви из Београда и под притиском епископа Јоаникија, црногорски премијер се ипак одлучио да оде и око 21 сат се појавио у средишту Београдске патријаршије да би тамо саопштио да предлаже потписивање уговора за 30. октобар, што је патријарх Порфирије одбио, тврди Побједа.

Лист наводи да није познато да ли је Кривокапић о намјери да потпише уговор обавјестио Владу Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана