Плишане играчке, свијеће и неизмјерна туга: Обиљежено 40 дана од масакра у "Рибникару"

ГС
Грађани палили свијеће
Foto: 24седам | Грађани палили свијеће

БЕОГРАД - У београдској ОШ “Владислав Рибникар” данас се обиљежава четрдесет дана од велике трагедије када је ученик те школе убио девет ученика и једног радника обезбеђења.

Грађани су испред школе палили свијеће, остављали цвијеће и плишане играчке. Педесеттрогодишња жена рекла је да је ово велика трагедија за коју не постоје ријечи.

- Мислим да су ово најтежих 40 дана у последњој нашој историји, а ових 40 дана не желим да се ником понови, ни у једној земљи на свету - рекла је она.

Једна старија госпођа је додала да не постоје ријечи утјехе и да послије овога остаје само тишина.

- Тужно, нема ту речи утехе, за овакву трагедију - казала је.

Влада Србије је након трагедије у школи “Владислав Рибникар” основала и Савјет за спрјечавање вршњачког насиља, који ће у наредном периоду рад усмјерити ка још ефикаснијој превенцији, едукацији и спрјечавању вршњачког насиља, саопштило је раније Министарство за бригу о породици и демографију, преноси Танјуг.

В.д. министра просвјете у Влади Србије и министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић рекао је раније да је већ 95 одсто школског наставно-научног програма завршено, као и да је због тога донијета одлука Владе да школска година буде завршена 6. јуна јер и сам закон предвиђа одступање од пет процената.

Милићевић је додао и да је након доношења одлуке Владе Србије прослијеђено упутство свим основним и средњим школама како наставници треба да се понашају када је ријеч о закључивању оцена до 20. јуна.

Он је додао да је одлука Владе да се започне реконструкција школе, да један део буде меморијални центар и у зависности од тога колико буде трајала реконструкција тражиће се модалитети како ученици могу на адекватан начин да наставе школовање.

Савјет родитеља раније је тражио да се реконструише догађај родитељима, као и да се објасни како тече истрага, али и да им се стручно објасни шта ће бити са дјечаком и у ком статусу су његови родитељи.

Један од захтјева је и да тим психолога и психијатара редовно ради са дјецом седмог два без учешћа школског педагога и психолога ради обезбјеђивања непристрасности, као и да се пружи комплетна подршка наставном кадру.

Предсједник Савета родитеља Игор Ђорђевић, рекао је раније да су разговори са Владом Србије били добри и да је дио захтјева испуњен, док се на поједним захтјевима ради.

Само дан након трагедије у Београду, догодила се трагедија и у околини Младеновца, а у уторак ће бити обиљежено четрдесет дана од те друге велике трагедије која је погодила Србију.

У уторак  грађани ће  током цијелог дана моћи да одају пошту жртвама у селу Дубона код Младеновца, на мјесту страдања, а у 9.30 часова  у Малом Орашју биће служен парастос на месту страдања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана