Пленковић: Корона измијенила председјавање Хрватске, Европу, свијет...

Танјуг
Пленковић: Корона измијенила председјавање Хрватске, Европу, свијет...

ЗАГРЕБ - Прво хрватско предсједавање Европском унијом које завршава сутра у поноћ због корона вируса није прошло по плану, али је постигнуто све што се могло у таквим околностима, оцијенио је данас премијер Андреј Пленковић.

"Кад смо почели хтјели смо да пошаљемо поруку о снажној Европи у свијету пуном изазова. Нико није знао да ће један од изазова бити и ковид-19 који није само изменио хрватско предсједништво него и свијет, Европу, Хрватску и многе земље широм свијета", рекао је Пленковић прииком сусрета са шефовима дипломатских мисија у Хрватској, пренијела је Хина.

Пленовић је изразио жаљење што је корона вирус спречио да хрватско предсједавање грађанима приближи ЕУ кроз разне догађаје, као што то чине друге државе током предсједавања, а које су замијенили видео и телефонске конференције.

Пленковић сматра да је предсједавање добро кренуло, доласком низа европских званичника у Хрватску.

Осигуран је уредан Брегзит, постигнут консензус унутар Европског савјета о мандату за будуће преговоре, а стављен је фокус и на европску перспективу држава Западног Балкана, што је крунисано отварањем преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом И Загребачким самитом о проширењу, рекао је Пленковић.

Организован је и самит с Источним партнерством И постигнут договор о конференцији о будућности Европе која је "потребнија него икад".

Премијер је нагласио да се приближава нови круг преговора о Вишегодишњем финансијском оквиру, као и плану европског опоравка, а да кроз оба инструмента ЕУ мора показати "да стоји иза својих чланица и грађана и да може дјеловати брзо и дјелотворно".

Истакао је и да је Хрватска постигла напредак и у два питања која нису директно повезана с предсједањем, приближавању уласку у еврозону и шенгенски простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана