Плавни талас пријети Србији: Ниво Дунава већ прешао пет метара, слиједи удар на Нови Сад

Г.С.
Foto: ЈП "Воде Војводине"

НОВИ САД - Редовна одбрана од поплава проглашена је јуче на сјеверном току Дунава код Бездана и Апатина, а данас ће бити проглашена на сливу те ријеке до Сланкамена, саопштила је Покрајинска влада.

То је речено на састанку покрајинског секретара за водопривреду Владимира Галића и директора ЈП „Воде Војводине“ Срђана Кружевића с представницима општина које се наслањају на Дунав, а о актуелној ситуацији и порасту водостаја Дунава, „имајући у виду поплаве у земљама Европе“.

- Верујемо да ће (Дунав) ићи до линије ванредне одбране од поплаве, али на нама је да будемо спремни - рекао је Галић.

На састанку је речено да је Дунав порастао у Бездану и Апатину за метар у односу на уторак, а у Новом Саду 70 центиметара, те да се очекује раст за још два и по до три метра, „чиме ће доћи до линије ванредне одбране“.

Кружевић је казао да постоји низ мјеста која ће бити угрожена и на нивоу редовне одбране од поплава због насеља која су грађена са друге стране насипа, у небрањеним дијеловима и на водном земљишту. Указао је и на обавезу надлежних да им помогну, преноси Курир. 

Додао је да се врхунац водостаја очекује између 24. и 26. септембра, али да ће бити нижи за пола метра у односу на 2013. годину.

Страх од топљења снега

Рекао је да не постоји опасност по Србију, попут држава Европе које се суочавају с поплавама, те упозорио да ће бити разлога за забринутост уколико дође до топљења снијега у Аустрији и ако се тај талас преклопи са актуелним. Надлежни су на састанку упутили представнике локалних самоуправа како да поступају у случају плављења подручја на територији њихових општина, те је договорено да ће бити у свакодневном контакту и комуникацији како би се пратило стање.

Орбан дигао војску

Мађарске власти су отвориле брану у сјеверозападном дијелу земље како би се вода из ријеке Литаве усмерила у резервоар намијењен за ванредне ситуације да би се заштитио град Мошонмађаровар.

Ројтерс преноси да је дозвољено да се поплавне воде, које је покренуо циклон Борис, разлију и по пољопривредном земљишту. У мађарској пријестоници Будимпешти Дунав је већ стигао до зграде парламента, али је његов ниво и даље у порасту. Очекује се да ће на врхунцу сутра или у суботу бити изнад 8,5 метара.

Расте број погинулих у поплавама које су задесиле централну и источну Европу и засад је најмање 20 страдалих, а на десетине особа се још воде као нестале.

Иако су се услови стабилизовали у неким дијеловима централне Европе, други региони се припремају за могућу опасност.

У Словачкој је поплавио Дунав у Старом граду пријестонице Братиславе, а локални медији извјештавају да је ниво воде премашио девет метара и да се очекује да ће даље расти.

Грађани Апатина навикли су на изазове које доноси Дунав са својим непредвидивим водостајима. Снажна обалоутврда пружа им осјећај сигурности, иако су многи од њих током претходних деценија свједочили таласима који су прелили обалу или претили да „пробију“ све препреке. 

Викендаши из Апатина који своје слободно вријеме проводе уз реку сада су у приправности због најављеног надолазећег поплавног таласа. Међутим, шетачи који свакодневно уживају у погледу на Дунав и околну природу већ дуже вријеме се чуде, а неке и узнемирује призор - са српске, тј. апатинске обале јасно се види велика количина посјечених стабала на оближњој хрватској страни ријеке.

Балвани на обали

Хектари шуме су посјечени, а стотине кубика дрвета сада леже наслагано тик уз обалу, као да чекају да буду „однесене“.

Људи брину шта ће се десити са свим тим балванима ако заиста дође до поплавног таласа и да ли велики комади дрвета и стабла могу закрчити водене путеве или оштетити објекте на обали.

- Вода има страшну ћуд и непредвидива је. У случају изненадног пораста водостаја, река би лако могла да однесе ове балване, што би вероватно могло довести до проблема. Не може се ништа са сигурношћу тврдити, али питање је - да ли балвани и велика стабла у води могу блокирати водене путеве, оштетити инфраструктуру или чак проузроковати штету на бродовима и мостовима низводно. Поставља се питање да ли су предузете све мере заштите како би се спречила потенцијална штета уколико дође до поплава, па све то буде однесено водом - коментарише један Апатинац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана