Пилсел: Оптужбе да патријарх Порфирије хоће да “извуче” Црну Гору из НАТО су будалаштине

Танјуг
Пилсел: Оптужбе да патријарх Порфирије хоће да “извуче” Црну Гору из НАТО су будалаштине

БЕОГРАД - Хрватски новинар и теолог Драго Пилсел одбацио је данас као “будалаштине” и “сумануте конструкције” оптужбе да патријарх СПЦ Порфирије хоће да “извуче” Црну Гору из НАТО и да “сатре Црногорце” и нагласио да је патријарх хтио да на Цетиње иде пјешке, али да је црногроска полиција била против тога.

Писел је, говорећи за РТС о ситуацији уочи устоличења митрополита црногорско-приморског на Цетињу, рекао да црногорска полиција није дозволила патријарху да дође пјешке јер је заштићена особа, па му је дала двије опције - да одустане или попне се на хеликоптер.

“Порфирије није наручио хеликоптер. Порфирије није наручио 12 наоружаних специјалаца. Порфирије није наручио деку као заштиту од снајпера. Порфирије се чудио хеликоптеру и није му било јасно шта је то сад. Није наручио ни ону пјесму којом монаси на Цетињском манастиру пјевају да ће се вратити војним путем на Косово”, нагласио је Пилсел.

Што се тиче напада екстремне деснице у Хрватској на патријарха, Пилсел је рекао да ти људи немају морала.

“Усташе говоре за Порфирија да је великосрбин од раније, ти људи показују да немају морала и да немају никаквог бонтона, а сједе у парламенту. То је ужас, то је наш хрватски ужас. Ми ћемо изаћи на крај са тим људима”, поручио је Пилсел.

Осврнуо се и на оптужбе које је на рачун патријарха упутила пјевачица Северина да је у православој цркви крстио католичко дијете, оцијенивши да је направила некоректан потез јер, како је рекао, зна да Порфирије нема ништа са крштењем сина, које се догодило у Војводини.

Он је додао да је “100 одсто сигуран” да је свештеник или епископ који је дао одобрење за то крштење знао да је то дијете крштено у католичкој цркви.

“Северина је обманула јавност. Мислим да је то направила намјерно. Зашто је напала патријарха, ја то не знам”, рекао је Пилсел.

Пилсел сматра да патријарх никада неће дићи руке од људи, шта год о њему говорили.

“Он ће увијек наћи начинд а се сједне, да се разговара и да се разбистре оне ствари које су људима нејасне. То смо ми радили четири и по године на кружоку, чак смо разговарали о Сребреници, није било забрањених тема, о свему смо разговарали”, рекао је Пилсел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана